Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Σαρωτική ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος

ΜΑΔΡΙΤΗ. («ΑΠΕ»). Η βαριά ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στην Ισπανία στις δημοτικές και τοπικές εκλογές χαρακτηρίζεται «ιστορική» από τον ισπανικό Τύπο που βλέπει σε αυτήν ένα «τσουνάμι» που προϊδεάζει για την έκβαση των βουλευτικών εκλογών του 2012.



«Το τσουνάμι της 22ας Μαΐου πνίγει το PSOE» είναι ο κεντρικός τίτλος της El Pais, η οποία επισημαίνει ότι «οι σοσιαλιστές καταγράφουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία της δημοκρατίας σε τοπικές εκλογές».


«Αυτή η άνευ προηγουμένου καταστροφή ωθεί το PSOE σε μία σοβαρή κρίση, την ώρα της επιλογής για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος για τις εκλογές του 2012», γράφει η «El Pais», που αναλύει το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ως τιμωρία και παρατηρεί ότι η επιλογή του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο να μην είναι υποψήφιος «δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».


«Το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει από χθες την σημαντικότερη τοπική και δημοτική εξουσία που είχε ποτέ οποιαδήποτε πολιτική δύναμη από την επιστροφή της δημοκρατίας στην Ισπανία» το 1975, επισημαίνει η εφημερίδα.


Για την «El Mundo», «η Ισπανία απαιτεί αλλαγή»: «Οι πολίτες μίλησαν», «ήθελαν αλλαγή, ριζική, χωρίς ημίμετρα και την προκάλεσαν».


«Οι Ισπανοί, κυρίως οι νέοι, οι οποίοι απέρριψαν εδώ και επτά χρόνια τη διαχείριση (του πρωθυπουργού της δεξιάς Χοσέ Μαρία) Αθνάρ και εξιδανίκευσαν τον σοσιαλισμό του Θαπατέρο με το σύνθημα ‘μην μας απογοητεύσεις’ είναι οι ίδιοι που σήμερα τού γύρισαν τη πλάτη και προκάλεσαν την πτώση του, από τις κάλπες, αλλά και από τις πλατείες των μεγάλων πόλεων», όπου εκδηλώνεται ένα κίνημα διαμαρτυρίας των νέων τις τελευταίες δέκα ημέρες.


Η «El Mundo» βλέπει για τον Θαπατέρο δύο αξιοπρεπείς εναλλακτικές λύσεις: «Να παραιτηθεί ως Πρωθυπουργός μετά το τσουνάμι που πέρασε από πάνω του, ή, τουλάχιστον, να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο». Όμως, «δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο».


«Η Ισπανία ψηφίζει για την αλλαγή», γράφει η εφημερίδα ABC , η οποία βλέπει στα αποτελέσματα χθεσινών εκλογών την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από το ραντεβού του 2012. «Ο Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και το PSOE έλαβε χθες την πιο σαφή και οριστική ψήφο δυσπιστίας για τη διαχείριση της κρίσης».


Σύμφωνα με την καταλανική «La Vanguardia», πρόκειται για «ιστορική ανατροπή» , κυρίως διότι «η Βαρκελώνη αλλάζει χέρια έπειτα από 32 χρόνια». «Ο (ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο) Ραχόι ετοιμάζει ήδη το Λαϊκό Κόμμα για τον θρίαμβο που θα τον φέρει στη Μονκλόα» ως επικεφαλής της κυβέρνησης, γράφει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου