Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  
   Η 3η Δεκέμβρη, ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία για το αναπηρικό κίνημα της χώρας, όπως, εκφράζεται σύσσωμο από την ΕΣΑμεΑ και τους φορείς μέλη της, αποτελούσε και αποτελεί ημέρα προώθησης των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αλλά και ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου κοινωνικής διαμαρτυρίας και κοινωνικής διεκδίκησης.

 Tο συλλαλητήριο της αξιοπρέπειας και της τιμής, στην Πλατεία Συντάγματος ώρα 10:00 το πρωί για να διεκδικήσουν από την Πολιτεία και την Κοινωνία τη θέσπιση ενός εθνικού προγράμματος δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συλλαλητηρίου, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες ατόμων με αναπηρία, θα υπάρξουν 3 ξεχωριστές προσυγκεντρώσεις από τις 9.30 έως τις 10.00 το πρωί σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, τα οποία έχουν ως εξής: Πρώτο σημείο η Πλατεία Ομονοίας και οι γύρω δρόμοι Σταδίου, Αιόλου, Βερανζέρου, Σωκράτους), δεύτερο σημείο η Πλατεία Κλαυθμώνος και τρίτο σημείο το Ζάππειο και οι γύρω δρόμοι προς την Πλατεία Συντάγματος.

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία ολοήμερων νοσοκομείων


Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των νοσοκομείων στο νέο θεσμό της ολοήμερης λειτουργίας είναι προαιρετική.


Διευκρινιστική εγκύκλιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που ξεκίνησε χθες, απέστειλε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των νοσοκομείων στο νέο θεσμό της ολοήμερης λειτουργίας είναι προαιρετική και διευκρινίζονται θέματα που σχετίζονται με την απασχόληση του προσωπικού και με το ύψος των αμοιβών.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή του προσωπικού στην ολοήμερη λειτουργία δεν αποτελεί υπερωριακή απασχόληση, αλλά αμείβεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ειδικά για το ιατρικό προσωπικό προβλέπονται συγκεκριμένοι κανόνες συμμετοχής, που ισχύουν και για τους επικουρικούς ιατρούς.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπου είναι εγκατεστημένες Πανεπιστημιακές Κλινικές, Εργαστήρια ή Μονάδες, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα από τους Διοικητές των Νοσοκομείων και της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, με όσες τυχόν παρεμβάσεις απαιτηθούν, ώστε από 1-1-2011 να καταστεί εφικτό οι πανεπιστημιακοί ιατροί να συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία αποκλειστικά σε χώρους του Νοσοκομείου.

Σχετικά με την οικονομική λειτουργία των Νοσοκομείων στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας, τα έσοδα θα κατατίθενται στο ταμείο του Νοσοκομείου και θα εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό, ο οποίος παρακολουθείται προϋπολογιστικά και απολογιστικά.

Με την εφαρμογή του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας το νοσοκομείο πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του, μπορεί να δέχεται ασθενείς κατά τις ώρες 15:00 έως 22:00 τις καθημερινές, καθώς και το Σάββατο κατά τις ώρες 08:00 έως 14:00. Ο ακριβής καθορισμός του εύρους της λειτουργίας αυτής θα καθοριστεί από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, ανάλογα με τις υπάρχουσες δυνατότητες.

Με την ολοήμερη λειτουργία επιδιώκεται, η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας, η αξιοποίηση των υποδομών των Νοσοκομείων και ειδικά ο πολυδάπανος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και τέλος η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των Νοσοκομείων.


πηγη:NEWSIT

Απλοποίηση διαδικασιών στις συναλλακτικές σχέσεις των αγροτών


Mε το Νόμο 3844/2010 εναρμονίστηκε η εθνική νομοθεσία στην κοινοτική Οδηγία 2006/123, που αφορά την απλούστευση των διαδικασιών σε θέματα παροχής υπηρεσιών. Το πρόγραμμα απλοποίησης διαδικασιών συνεχίζεται με εντεινόμενο ρυθμό στο στόχο που έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, ώστε όλες οι συναλλακτικές σχέσεις των αγροτών να γίνονται μέσω των ΚΕΠ.


Το ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και όσον αφορά τα συστήματα αδειοδότησης, που υπάγονται στις διατάξεις του παραπάνω Νόμου, προχωρά άμεσα στην συγχώνευση ή και την κατάργηση δικαιολογητικών, καθώς και την αντικατάστασή τους με υπεύθυνες δηλώσεις, ώστε να μειώνεται η γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά οι ενδιαφερόμενοι αγρότες και πολίτες.

Οι διαδικασίες αδειοδότησης αφορούν τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών, προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Παραγωγής και Αξιοποίησης Προϊόντων Δενδροκηπευτικής, Εισροών Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικής Γεωργίας και Εμπορίας και Κτηνιατρικών Εφαρμογών.

Στον άμεσο προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ είναι και η δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων, η μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των υπηρεσιακών διαδικασιών και η αποφυγή της ταλαιπωρίας των αγροτών.

πηγη ΠΑΣΕΓΕΣ

Η κλιματική αλλαγή θα φέρει την παγκόσμια πείνα


Μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία θα είναι καταστροφικές, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην αύξηση 130% των τιμών των βασικών ειδών διατροφής.


Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στη γεωργία είναι μεγάλοι, καθώς η αλλαγή του κλίματος έχει ως αποτέλεσμα συχνότερες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, καταστροφές στις καλλιέργειες, μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας και αύξησεις στις τιμές των τροφίμων.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και εμποδίζει την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η έκθεση του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη Διεθνή Πολιτική Τροφίμων, αναφέρει ότι αν αυξηθεί η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έστω και 1 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2050, τότε θα είναι οι σοδειές θα μειωθούν, θα επηρεαστεί η παραγωγή τροφίμων και οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής θα εκτιναχθούν στα ύψη.

Η φετινή ξηρασία και οι πυρκαγιές στη Ρωσία, οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν προμηνύουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα έρθουν στο μέλλον.

Λόγω των επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου, στις φτωχότερες χώρες θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται.

Έως τα μισά του αιώνα ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών θα αυξηθεί κατά 18%.

Είναι σημαντικό να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για την ανθρωπότητα.

Το χειρότερο σενάριο είναι η τιμή του καλαμποκιού, βασικός είδος τροφής στην Υπο-Σαχάρια Αφρική, να αυξηθεί κατά 130% μέχρι το 2050.

Η τιμή του ρυζιού μπορεί να αυξηθεί κατά 78%, ενώ του σιταριού κατά 67%.

πηγή: econews