Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Μικρά τα κέρδη για Παπανδρέου από τις συναντήσεις με τους αρχηγούς


. Μικρά είναι τα κέρδη για συναίνεση που -προφανώς τουλάχιστον- είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από τις συναντήσεις του, χθες, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Συγκεκριμένα, υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας για συναίνεση, επί της επιτάχυνσης των
μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τη λήψη νέων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κατά σειρά: Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δεν αποδέχθηκε τη σχετική πρόκληση.
Ο Πρωθυπουργός, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, για τα νέα μέτρα, τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις, που ανακοινώθηκαν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, σε «απάντηση» των κατηγοριών των Ευρωπαίων ότι η Ελλάδα, δεν προχωρά στη δημοσιονομική εξυγίανση, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η 5η δόση των δανείων διάσωσης.
Ωστόσο, στήριξη βρήκε μόνο από ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ υπό προϋποθέσεις για περαιτέρω συζήτηση ειδικά των φορολογικών μέτρων- ενώ εισέπραξε «όχι» από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ (περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα 4).
Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν συναινεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, που στην ουσία είναι τα μέτρα που επιβάλει η τρόικα στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Είπε «ναι» μόνο σε αποκρατικοποιήσεις, θέτοντας όμως προϋποθέσεις.
Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα έχει 156 βουλευτές, στο σύνολο των 300, και θα έπρεπε να μπορεί να περάσει τα μέτρα χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Ομως οι πιστωτές της Ελλάδας, ΔΝΤ και ΕΕ, πιέζουν τον κ. Παπανδρέου να αναζητήσει συναίνεση για τις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει πιο εύκολη η εφαρμογή τους.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν, ο οποίος ανέφερε την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ως παράδειγμα συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στις χώρες αυτές. «Είναι δυνατόν για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, γιατί όχι για την Ελλάδα», είπε.
Το γιατί όχι στην Ελλάδα, το καταδεικνύει η δήλωση του κ. Σαμαρά, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. Σε αντίθεση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκανε σχόλια έξω από το Μαξίμου, αλλά μετέβη στα γραφεία του κόμματός του, μετά από 45 λεπτά συνομιλίας με τον κ. Παπανδρέου.
Λίγο αργότερα, ανακοίνωσε:
«Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Προαναγγέλλει νέες φοροεπιδρομές, νέες οριζόντιες περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν ήδη, όσων δεν αντέχουν άλλο. Σ’ αυτή την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω».
«Το βασικό συστατικό της πρότασής μας για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας:
«Μόνο καινούργιο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής οι αποκρατικοποιήσεις. Ομως, σε πολλές περιπτώσεις δίνουν την εντύπωση ότι οδηγούνται σε εκποίηση(...). Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού».
«Λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος, δεν δίνουν τη λύση(...). Η κοινωνία επιθυμεί συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο. Οχι σε ό,τι βλάπτει την πατρίδα», τόνισε ακόμη. Επίσης, περισσότερες εξηγήσεις έδωσε στην ομιλία του στη Γ.Σ. του ΣΕΒ (περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα 5).
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της, Γιώργος Πεταλωτής, ανέφερε ότι η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Σαμαρά έγινε σε «καλό κλίμα». Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της ΝΔ, του ευχήθηκε χρόνια πολλά για τα 60ά γενέθλιά του τη Δευτέρα.
Ο κ. Παπανδρέου, είπε ο κ. Πεταλωτής, επισήμανε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη λογική της συνεννόησης για την επίτευξη του εθνικού στόχου. Οπως διευκρίνισε, όμως, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για κανένα θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, υπήρξε διάσταση απόψεων στις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμό Πρόγραμμα για τη φορολογία. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε στον κ. Σαμαρά ότι ορισμένα μέτρα δεν είναι όπως έχουν ερμηνευθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης και ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η μείωση του ελλείμματος.
Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις που θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα και στη συνέχεια κάλεσε τον κ. Σαμαρά να καταθέσει όποιες προτάσεις έχει.
Σημείο τριβής στη συνάντηση φέρεται, πάντως, ότι ήταν και ο τρόπος ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα πρόσκληση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στα κόμματα για περαιτέρω συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα. Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι η 5η δόση των δανείων διάσωσης από ΔΝΤ και ΕΕ, αλλά και ενδεχόμενη πρόσθετη οικονομική στήριξη, καθώς παραμένει αποκομμένη από τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου