«Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σιγουριά του κόσμου, να εγγυηθούμε την παραμονή της χώρας στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης», τόνισε προσθέτοντας ότι «θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση».
«Είμαι απολύτως ανοιχτός σε κάθε ιδέα και πρόταση από τα πολιτικά κόμματα και τους υπεύθυνους φορείς, αρκεί να έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη των δύσκολων στόχων που έχει θέσει η χώρα», επανέλαβε ο κ. Γ.Παπανδρέου προσθέτοντας ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί, με θυσίες που πιάνουν τόπο, να επιτυγχάνει δύσκολους στόχους.
Ο κ. Παπανδρέου εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε:
«Έχω βγάλει το συμπέρασμα από τις χθεσινές συναντήσεις ότι υπάρχει ουσιαστικός κοινός τόπος και πάρα πολλές προτάσεις δημιουργικές, αναπτυξιακές, δίκαιες, αποτελεσματικές, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να ενταχθούν μέσα στους στόχους με πολιτική βούληση όλων μας, για να πετύχουμε την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της χώρας που είναι τα ελλείμματα και το χρέος». Και πρόσθεσε πως αν αυτό δεν γίνει σύντομα η Ελλάδα θα βρεθεί στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Συγκαταβατικός από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η ανησυχία του είναι μεγάλη και επισήμανε ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι της κοινωνικής συνοχής που απαιτεί αυτή τη στιγμή την εθνική συνεννόηση.
Ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι «τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να ενισχυθούν γιατί ό,τι ήταν να δώσουν το έχουν δώσει. Αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα κάνετε».
«Γι΄ αυτό ζητάμε από όλους δημιουργικές και δίκαιες προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα του ελλείμματος και να προστατεύσουμε τους αδύναμους», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι αν δεν προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το φάσμα της χρεοκοπίας θα επανέλθει για τη χώρα.
Μάλιστα και στη βραδινή του ομιία στο ΣΕΒ, χθες, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «με τη ΝΔ, για παράδειγμα, συμφωνούμε και ήδη υλοποιούμε μία σειρά από όσα προτείνουν ή και που μπορούμε να τις εξετάσουμε».
Ανέφερε χαρακτηριστικά τα ακόλουθα παραδείγματα:
• Αποκρατικοποιήσεις
• Διευκόλυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου/ συμψηφισμός
• Περιουσιολόγιο
• Ηλεκτρονική συνταγογράφηση
• Παραθεριστική κατοικία
• Επαναπατρισμός κεφαλαίων
• Σταδιακή κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων»
• Ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων
• «Fast track» στη δικαιοσύνη
• Πρόταση για «εργασιακή εφεδρεία» – η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη από τη ΝΔ αλλά συζητάει το θέμα.
«Επαναλαμβάνω ότι αυτές είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Μπορούμε όλοι μαζί να συμφωνήσουμε στα βασικά για να αλλάξει η πατρίδα μας. Σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα, υπάρχουν βέβαια διαφορετικές παραδοχές. Μην ξεχνάτε όμως που βρισκόμαστε σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Τα φορολογικά έσοδα στη χώρα μας είναι χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, στο 39% του ΑΕΠ έναντι 42% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Αλλά ακόμα και εδώ, είμαι έτοιμος να συζητήσω και μαζί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας καινοτόμες προσεγγίσεις», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι μεγάλες αλλαγές αποτελούν αδήριτη εθνική ανάγκη. «Είναι ο βασικός λόγος που επιδιώκω –όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά όπως και την ίδια εποχή πέρυσι– την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Δεν μπορεί μια κυέρνηση –με όποια πλειοψηφία– να δίνει μάχη σε όλα τα μέτωπα, με τα θηρία και διεθνώς, και στις αγορές, και να υπάρχει η συνεχής μικροκομματική πλαγιοκόπηση και λιθοβολισμό εντός της χώρας, μάλιστα και από κόμματα που είναι κατά τα άλλα υπεύθυνα», επισήμανε.
Πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έδωσε το στίγμα της κρισιμότητας της συγκυρίας, όπου «χρειάζεται να περάσουμε τον δύσκολο κάβο των επόμενων βδομάδων δείχνοντας συνευθύνη και σοβαρότητα μπροστά στις θυσίες και τις προσπάθειες της χώρας», και επανέλαβε ότι η συνεννόηση μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία των καλύτερων δυνατών λύσεων, των πιο δίκαιων, των πιο αποτελεσματικών, των πιο αναπτυξιακών.
«Είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε πρόταση που είναι ρεαλιστική και συμβάλλει στη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Αρκεί όμως να τείνουν όλες οι προτάσεις στην ίδια κατεύθυνση, την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας», τόνισε. Επιπλέον, άφησε ανοιχτή την πόρτα να συζητήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και να διαπραγματευτούν από κοινού με τους δανειστές καινοτόμες προσεγγίσεις στα φορολογικά και σε άλλα θέματα, κάτι που του πρότεινε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Πάντως σύμφωνα με τα <Νέα>, το Μέγαρο Μαξίµου µετά τις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου µε τους πολιτικούς αρχηγούς, εµφανιζόταν ικανοποιηµένο µε την έννοια ότι όπως δηλώνονταν «ο Πρωθυπουργός είχε µια καθαρή συζήτηση µαζί τους. Τους περιέγραψε την κατάσταση, τους ενηµέρωσε για το πού πάει η χώρα, πώς εξελίσσεται η διαπραγµάτευση µε την τρόικα, και τους ζήτησε τις θέσεις τους επί όλων αυτών».
Αν και δεν οµολογείται, µε εξαίρεση τη συνάντηση µε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα, που εξελίχθηκε σε «διάλογο κωφών», καθώς όπως περιγράφει συνεργάτης του Πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας «εµφανίστηκε χωρίς πρόταση, δεν άκουγε και αναλώθηκε σε τσιτάτα», οι υπόλοιπες συναντήσεις, µε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, την πρόεδρο της Δηµοκρατικής Συµµαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο της Δηµοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, θεωρήθηκαν «ιδιαίτερα εποικοδοµητικές».
Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να τους επισκεφτούν τεχνικοί σύµβουλοι να τους ενηµερώσουν, όπως επίσης και να ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα να συναντηθούν οι εκπρόσωποί της µε όποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς το επιθυµεί για να έχουν µια απευθείας εικόνα για την κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου