Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αποκρατικοποιήσεις-«εξπρές», περικοπές επιδομάτων και νέοι φόροι

. Μπροστά στην πίεση των Ευρωπαίων, που ζητούν νέα μέτρα εδώ και τώρα και την τρόικα να καιροφυλακτεί από αύριο που επιστρέφει να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες αποκρατικοποιήσεις-«εξπρές», περικοπές επιδομάτων και νέους φόρους.



Ωστόσο, τα μέτρα αυτά, ειδικά οι νέοι φόροι και οι περικοπές των επιδομάτων θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα ναρκοθετήσουν τη συναίνεση, που θα συζητηθεί σήμερα στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ.


Εξάλλου, η αντιπολίτευση αναμένεται να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι στόχοι του μνημονίου δεν βγαίνουν, αφού χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν εκτροχιασμό του φετινού προϋπολογισμού καθώς τα έσοδα εμφανίζουν μείωση 9,1% κατά το πρώτο τετράμηνο. Ηδη η ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, ότι «εμπαίζει τη νοημοσύνη του λαού», αφού ο Προϋπολογισμός «μπάζει από παντού».


Η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπερέβη τις πέντε ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «με τις αποφάσεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού αποφύγαμε τη χρεοκοπία». Και πρόσθεσε ότι, όπως πριν από ένα χρόνο, έτσι και τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε οριστικά τη χώρα. «Αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «βάλαμε τη χώρα σε τροχιά νοικοκυρέματος και ανάπτυξης και δεν μας επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα. Εχουμε χρέος, τόνισε, απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό, να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πορεία».


Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ξεκινήσει άμεσα και οι επιπρόσθετες παρεμβάσεις ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ για το 2011, καθώς και εξασφάλιση άλλων 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015 έχουν ως στόχο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, να περιοριστεί το έλλειμμα στο 1% το 2015 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% που θα βοηθήσουν στη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.


Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα δημιουργηθεί Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια για την κινητή και ακίνητη περιουσία και ανάμεσα στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις που ανέφερε ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΔΕΠΑ, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, κ.ά.


Τα νέα οικονομικά μέτρα, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι:


Φορολογικά:


1. Επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αναψυκτικά.


2. Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης.


3. Επιβάλλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο.


4. Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ.


Περικοπές:


1. Κόβονται υπερωρίες, επιδόματα και κίνητρο απόδοσης-εξομάλυνσης στο Δημόσιο.


2. Επιβάλλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου.


Αποκρατικοποιήσεις:


1. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Λιμένας Πειραιώς, Λιμένας Θεσσαλονίκης, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ, Καζίνο Πάρνηθας, επέκταση σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».


Στο μεταξύ, η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του προγράμματος εκποίησης δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του χρέους, αναφέρει το πρακτορείο «Bloomberg» επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης που μετείχε στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν μείνει ακόμη αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2011-2015.


Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά τα γενικά που συζητήθηκαν χθες στο Υπουργικό. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της εφημερίδας «Εθνος», παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων λόγω αυξημένης παρακράτησης. Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τα 12.000 ευρώ, που είναι σήμερα, στα επίπεδα των 6.000 ή 8.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ποσό των 8.000 ευρώ είναι λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.


Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει την επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το ύψος του εισοδήματος πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο (6.000 ή 8.000 ευρώ) και μέχρι τα 12.000 ευρώ. Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά.


Αυτοί που θα θιγούν περισσότεροι είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 10.000-12.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας, οι φοροεπιβαρύνσεις για τους χαμηλόμισθους φτάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου