Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Κατέληξαν σε συμφωνία για τις πυρηνικές μονάδες


Οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για το πώς θα γίνουν οι δοκιμές για τον έλεγχο της αντοχής των πυρηνικών μονάδων της Ε.Ε. στις φυσικές καταστροφές και τα γεγονότα ανθρώπινης προέλευσης, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ έδωσε
σήμερα την έγκριση του και ανακοίνωσε μια συνέντευξη Τύπου για αύριο Τετάρτη στις 12:30 (ώρα Ελλάδας), στις Βρυξέλλες.

Ο συμβιβασμός που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Ρυθμιστικών Αρχών στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας (ENSREG) διαχωρίζει την ασφάλεια των μονάδων έναντι των κινδύνων καταστροφής και ατυχήματος, καθώς και την ασφάλειά τους απέναντι σε τρομοκρατικές ενέργειες ή δολιοφθορά.

Προβλέπει πολύ εξελιγμένες δοκιμές ασφαλείας για τον έλεγχο της αντοχής των πυρηνικών μονάδων της Ε.Ε. σε φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς και πλημμύρες, καθώς και «συνέπειες για κάθε είδους ατύχημα φυσικής ή ανθρώπινης προέλευσης» σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

Όμως, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν υπογραμμίσει στο σχέδιο της διακήρυξης τους, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια κατά της τρομοκρατίας.

Το συμβιβαστικό σχέδιο προτείνει «τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας αποτελούμενης από εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και εκπροσώπους της Επιτροπής», της οποίας η μορφή, η εντολή και οι μέθοδοι εργασίας θα πρέπει ακόμη να καθοριστούν.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές να συμφωνήσουν σχετικά με τα κριτήρια για τη διεξαγωγή των δοκιμών για τον έλεγχο της αντοχής των πυρηνικών μονάδων στην Ε.Ε., για τους 143 εν λειτουργία αντιδραστήρες της Ένωσης, για να περιοριστεί ο κίνδυνος ενός δυστυχήματος, όπως αυτό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου