Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Μια νέα ανάγνωση του Σοφοκλή στα… ποντιακά

«Νέπε, Θόδωρε, θα βαλτς ατα με τον Κρέονταν;», ρώτησε η Αντιγόνη του Σοφοκλή όταν «συνάντησε» τον συγγραφέα της στα Ποντιακά πριν από λίγο καιρό. «Και ντο δουλείαν εχ ατός με τ’ εμόν το χρέον τ’ ιερόν;», απάντησε ο Θόδωρον (Κωνσταντινίδης)... Ο 70χρονος εκπαιδευτικός και συγγραφέας από την Κοζάνη, με τη βοήθεια του γιου του Στάθη, καταπιάστηκε να μεταφέρει το αρχαίο κείμενο της Αντιγόνης κατευθείαν στα Ποντιακά, σαν ένα χρέος προς τον εαυτό του και όλους του Πόντιους, και τα κατάφερε. Η Αντιγόνη του Σοφοκλή στην ποντιακή

Νέα νίκη του «τρίτου» φύλου στο Νεπάλ


Όταν οι απογραφείς επισκέπτονταν περίπου 5,6 εκατ. κατοίκους κατά μήκος του Νεπάλ, στις αρχικές ερωτήσεις που τους έκαναν ήταν και αυτή σχετικά με την ύπαρξη ατόμων που εκπροσωπούν το «τρίτο» φύλο.
Η συγκεκριμένη αναγνώριση από τη Στατιστική Υπηρεσία της ασιατικής χώρας θεωρείται σημαντική νίκη για την ισότητα μεταξύ

«Ξεπέτα σε μένα δεν κάνει κανείς»



Στα εγκαίνια ενός ξενοδοχείου στο Μαυροβούνιο βρέθηκαν η Βάνα Μπάρμπα και το περιοδικό «Ok», το αποτέλεσμα; Η ακόλουθη συνέντευξη:
-Δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω για την επεισοδιακή σου τηλεοπτική συνάντηση με το δίδυμο Λιάγκα - Σκορδά στα μέσα της σεζόν. Μετάνιωσες για την αντίδρασή σου;

Γιατρός μόλυνε 54 γυναίκες με ηπατίτιδα C

Οι αρχές της Βικτορίας απήγγειλαν 162 κατηγορίες σε έναν αναισθησιολόγο τον οποίο κατηγορούν ότι μόλυνε 54 γυναίκες με τον ιό ηπατίτιδας C. Πολλές από τις γυναίκες αυτές που ήταν έγκυες και νοσηλεύτηκαν σε συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική για να υποβληθούν σε άμβλωση, ενδέχεται τώρα να μηνύσουν την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας, διεκδικώντας αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Απαγορεύονται τα μικροσκοπικά μπικίνι στην Καταλονία



Σε μια πρωτόγνωρη απόφαση προχώρησαν οι Αρχές της Βαρκελώνης, η οποία είναι πολύ πιθανό ότι θα ξεσηκώσει τις έντονες αντιδράσεις των τουριστών και αρκετών από τους κατοίκους της Καταλονίας. Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου της πόλης, λαμβάνοντας υπόψη τα παράπονα μεγάλης μερίδας ιδιοκτητών καταστημάτων για απρεπή ενδυμασία των τουριστριών,

Θάφτηκε ζωντανός για να δοκιμάσει τις αντοχές του και πέθανε

Τραγικό τέλος για 35χρονο Ρώσο
Απρόσμενη κατάληξη είχε η δοκιμασία στην οποία έβαλε τον εαυτό του ένας Ρώσος, ο οποίος ζήτησε από ένα φίλο του να τον θάψει ζωντανό για να αποδείξει το θάρρος του και να δοκιμάσεις τις αντοχές του.
Άνοιξαν μαζί ένα τάφο σε ένα κήπο και τοποθέτησαν μέσα σ'

Η οψιμότητα θα «σώσει» τις ελιές από το δάκο

Στην… οψιμότητα της φετινής χρονιάς ελπίζουν τώρα οι αρμόδιοι για τη δακοκτονία, ώστε να έχουν ένα περιθώριο προετοιμασίας προκειμένου να προωθήσουν τη διαδικασία και να σώσουν τη φετινή παραγωγή.
Σε έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης την Τρίτη 31 Μαΐου συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και η λήψη μέτρων εμβαλωματικού χαρακτήρα, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία αφήνει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για

Τι θα γίνει αν παραιτηθεί το κόμμα του Καρατζαφέρη


Τι εξηγεί ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραίτησης του βουλευτή επικρατείας του ΛΑΟΣ, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, δήλωσε: «Η παραίτηση βουλευτή Επικρατείας και όλων των

Σε επίπεδα-ρεκόρ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα


Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έφθασαν το 2010 σε επίπεδα-ρεκόρ, γεγονός που εντείνει τους φόβους για αύξηση της θερμοκρασίας πέραν του επικίνδυνου «ορίου» των δύο βαθμών Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενεργείας (ΙΕA).
 Σύμφωνα με την ΑΙΕ, η επιστροφή στην παγκόσμια ανάπτυξη το

"Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή"


Νέα διάσταση έλαβε από το βράδυ της Τρίτης το Αντιμνημονιακό Μέτωπο με την παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη και των Πανεπιστημιακών.
 Η πολυπληθής συγκέντρωση στα Προπύλαια, παράλληλα με τη

Ο κ. Μακρής παραμένει ο μοναδικός Έλληνας δισεκατομμυριούχος της Αυστραλίας.

Ο κ. Μακρής παραμένει ο μοναδικός Έλληνας δισεκατομμυριούχος της Αυστραλίας.
Ένα-ένα πέφτουν τα κάστρα της ανδροκρατίας.
Γυναίκα είναι η Γενική Κυβερνήτης της Αυστραλίας, που είναι και η ανώτατη άρχων της χώρας. Πρόκειται για την Κουέντιν Μπράϊς.
Γυναίκα είναι και η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ. Και τώρα, για πρώτη φορά γυναίκα είναι και η πλουσιότερη κάτοικος της Αυστραλίας.

Πρωτοφανής εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία

Πρωτοφανή εξωτερική παρέμβαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην ελληνική οικονομία προαναγγέλλουν οι Financial Times σε σημερινό δημοσίευμα τους την Δευτέρα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε πρωτοφανή εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία, όπως η συμμετοχή στην είσπραξη των φόρων και στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ως αντάλλαγμα για την χορήγηση νέας δανειακής στήριξης

Η ζάχαρη κάνει πιο αποτελεσματικά τα αντιβιοτικά

Μια κουταλιά ζάχαρη δεν διευκολύνει μόνο την κατανάλωση των αντιβοτικών, αλλά αυξάνει και την αποτελεσματικότητά τους, αναφέρει η επιθεώρηση «Nature».
Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως η συνδυασμένη λήψη μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων εναντίον επίμονων λοιμώξεων, όπως η φυματίωση.
Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν πως η γλυκόζη της ζάχαρης και η

Ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες που πίνουν πολύ καφέ μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας μελέτησαν σχεδόν 6.000 γυναίκες, διαπιστώνοντας ότι περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι τα στοιχεία τους χρειάζονται επιβεβαίωση για να θεωρηθούν οριστικά

Η τραγική ιστορία του γερμανικού θωρηκτού Bίσμαρκ που είχε χαρακτηριστεί αβύθιστο. Εβδομήντα χρόνια από το παρθενικό και συνάμα τελευταίο του ταξίδι

Τα χοντρά μουντζουρωμένα κιτάπια της ιστορίας είναι γεμάτα με περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος προσπάθησε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Σε πολλές από αυτές λες και η «Νέμεσις», που στην αρχαία τραγωδία τιμωρούσε την ανθρώπινη αλαζονεία, παρενέβη για να επαναφέρει την απαραίτητη τάξη. Όταν μιλάμε για τεράστια πλοία στο μυαλό μας δίχως άλλο έρχεται το παράδειγμα του Τιτανικού που δεν χρειάζεται φυσικά παραπάνω ανάλυση.

Ρωσική παρέμβαση να φύγει ο Καντάφι

Έτοιμη να διαπραγματευθεί την αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι από την εξουσία δήλωσε η ρωσική κυβέρνηση, ύστερα από σχετικό αίτημα των εταίρων της Μόσχας στο G8.
«Εάν ο γεμάτος σεβασμό τόνος της Ρωσίας στις συνομιλίες της με τις λιβυκές αρχές θα βοηθούσε τον κ. Καντάφι να λάβει τη σωστή απόφαση, θεωρώ ότι αυτό θα γίνει ο στόχος μας. Ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει κάθε νομιμοποίηση με τις πράξεις του και θα τον βοηθήσουμε να αποχωρήσει. Αν και το ύφος μας μπορεί να διαφέρει, δεν υπάρχει καμία διαφωνία στο θέμα αυτό

«Οι Τουρκοκύπριοι είναι αδέλφια μας»

«Ο στόχος της δικής μου υποψηφιότητας και της δικής μου προεδρίας, είναι ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας, ο τερματισμός της απαράδεκτης κατοχής που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και κάθε έννοια δικαιοσύνης και δικαίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην Αδελαΐδα.
Ο κ. Χριστόφιας ολοκλήρωσε σήμερα (Παρασκευή) την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Νότιας Αυστραλίας και βρίσκεται στη

Ο γαλαξίας μας περνάει «κρίση μέσης ηλικίας»

Η παραγωγή νέων άστρων στον γαλαξία μας έχει ατονήσει και οδεύουμε σε μια φάση που δεν θα παράγει πλέον καθόλου.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα ο γαλαξίας μας περνάει από την φάση της νιότης σε εκείνη της μέσης ηλικίας οδεύοντας ολοταχώς προς την... τρίτη ηλικία. Η παραγωγή νέων άστρων έχει ατονήσει και οδεύουμε σε μια φάση που δεν θα παράγει πλέον καθόλου.


Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Μετά το 2022 κλείνουν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί στη Γερμανία

Το 2022 θα κλείσει όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς η Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Με την υλοποίηση αυτής της απόφασης, η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα που διακόπτει τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφός της.
Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Νόρμπερτ Ρότγκεν έπειτα από σύσκεψη του κυβερνώντος κόμματος που κράτησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Το άτακτο μοντέλο…


Η Καρίσα Σάνον πιο προκλητική από ποτέ. Δείτε το καυτό μοντέλο σε πόζες που κόβουν την ανάσα