Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Και ξαφνικά στο τραπέζι ένα δημοψήφισμα


Με έναν πρόχειρο και ασαφή τρόπο έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Χθες το βράδυ έπειτα από την ομιλία του κ. Παπανδρέου στην ετήσια εκδήλωση του ΣΕΒ, έγιναν διαρροές από συνεργάτες του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δεν απορρίπτει την πρόταση αυτή. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο
Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα του δημοψηφίσματος για κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της οικονομίας.
Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί το δίλημμα που θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού –συνεργάτες του Πρωθυπουργού έλεγαν ότι δεν θα αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα – ενώ δεν υπάρχει καμία προετοιμασία στην κυβέρνηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Η αιφνίδια συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκάλεσε πολλές απορίες σε κυβερνητικά στελέχη και σε βουλευτές, οι οποίοι αναμένουν κάποιες διευκρινίσεις επί του θέματος επειδή στην περίπτωση που αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανατρέπει όλον τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να κινηθεί στη γραμμή «διάσωση της χώρας με οποιοδήποτε κόστος», η οποία όμως τον φέρνει σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, με την κοινωνία και τα συνδικάτα αλλά και με ένα τμήμα του ΠαΣοΚ.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ «βράζει» αλλά φαίνεται ότι στην κυβέρνηση επενδύουν στο ότι κανένας βουλευτής, στις ιδιωτικές συνομιλίες που γίνονται, δεν φτάνει την αντίθεσή του στα νέα μέτρα μέχρι του σημείου να σκέφτεται να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και άρα να ρίξει την κυβέρνηση. Είναι φανερό όμως ότι στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας, την ερχόμενη Τρίτη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα περάσει δύσκολες ώρες.
Μια ημέρα νωρίτερα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η πολιτική διαχείριση της εξαιρετικά δύσκολης αυτής συγκυρίας. Από την πλευρά των μελών του οργάνου, αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως η ανασφάλεια που υπάρχει στην κοινωνία για την οικονομία και τα εργασιακά και ορισμένοι θα στηρίξουν το αίτημα για απολογισμό του μνημονίου στον έναν χρόνο της εφαρμογής του.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου