Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Εμπλουτισμός της βάσης δεδομένων για τα ιστορικά ελαιόδεντρα

Άρχισε ξανά την Κυριακή, 22 Μαΐου 2011, η καταμέτρηση των ιστορικών ελαιόδεντρων από επιστήμονες του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή, 22 Μαΐου, επιστήμονες του ΤΕΙ πήγαν στο χωριό Βενεράτο Ηρακλείου και έκαναν αυτοψία σε υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία ήδη είχε εντοπίσει ο πολιτιστικός σύλλογος. Μέτρησαν τις περιμέτρους των κορμών
σε διαφορετικά ύψη, τις κόμες των δέντρων και σημείωσαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δέντρα αυτά.


Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των ελαιόδεντρων, θα «εισαχθούν» στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων την οποία ήδη έχει δημιουργήσει το ΤΕΙ Κρήτης.


Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία για τη σωτηρία των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009 από τον πολιτιστικό σύλλογο Βενεράτου, ο οποίος κάλεσε δημόσια τους υπόλοιπους πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης για από κοινού προσπάθειες. Ήδη αρκετοί σύλλογοι είχαν αναπτύξει από μόνοι τους ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες για τη σωτηρία των δέντρων που ζουν στις δικές τους περιοχές.


Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να σωθούν τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα που ζουν στην κρητική γη, εκατοντάδες ακόμα και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα πολλά από αυτά τα δέντρα καταστρέφονται λόγω δημόσιων ή ιδιωτικών έργων και γίνονται καυσόξυλα σε… τζάκια και σόμπες, πράγμα που προσβάλει τη δική μας γενιά.


Δεκάδες σύλλογοι ενδιαφέρθηκαν, ενώ σχεδόν αμέσως το ΤΕΙ Κρήτης άρχισε να υποστηρίζει επιστημονικά την προσπάθεια. Παράλληλα ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου στα χωριά και τις πόλεις, με κορυφαία στιγμή την πραγματοποίηση της έκθεσης εικαστικών έργων για τον αρχαίο ελαιώνα της Κρήτης με συνολικά 317 έργα τέχνης, το καλοκαίρι του 2010.


Στο μεταξύ, το ΤΕΙ Κρήτης πάντα σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους, άρχισε να δημιουργεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Ήδη στην βάση δεδομένων έχουν «εισαχθεί» στοιχεία για πάνω από 200 ελαιόδεντρα των νομών Χανίων, Ρεθύμνης και Λασιθίου.


Για την προσπάθεια έχουν ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η Αιρετή Περιφέρεια Κρήτης.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία από την ιστοσελίδα syllogoikritis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου