Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερο από τον μέσο Ευρωπαίο


   

Παρά τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι, η έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αποδεικνύει ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, ενώ ο μέσος όρος φτάνει τις 1.739 ώρες ετησίως, ο Έλληνας εργάζεται 2.119 ώρες.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν την Τρίτη, μαζί με τον δείκτη
«Καλύτερη Ζωής» (Better Life Index), ο οποίος μετρά την ευημερία των λαών με μεθόδους που ξεπερνούν την απλή ανάλυση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Ο συγκεκριμένος δείκτης επιτρέπει στους πολίτες να συγκρίνουν τη ζωή σε 34 διαφορετικές χώρες, μέσα από παραμέτρους όπως η στέγαση, το εισόδημα, η απασχόληση, η κοινότητα, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η διακυβέρνηση, η υγεία, η ικανοποίηση από τη ζωή, η ασφάλεια και η ισορροπία εργασίας και ζωής.
Για την Ελλάδα τα ευρήματα του δείκτη είναι θετικά. Η λεπτομέρεια όμως είναι ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν έχουν ως έτος αναφοράς το 2008. Ειδικότερα, η Ελλάδα εμφανίζεται να αποδίδει καλά στο σύνολο των δεικτών ευημερίας και κατατάσσεται κοντά στον μέσο όρο σε έναν μεγάλο αριθμό θεμάτων του Better Life Index.
Σύμφωνα με την έρευνα:
-Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται 2.119 ώρες ετησίως, πολύ περισσότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 1.739 ώρες.
-Στην Ελλάδα, το μέσο νοικοκυριό το 2008 κέρδιζε 21. 515 δολάρια ΗΠΑ, ποσό ελαφρά μικρότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
-Όσον αφορά στην απασχόληση, σχεδόν το 60% των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 στην Ελλάδα είχαν μια αμειβόμενη εργασία, ποσοστό που κινείται λίγο κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (65%).
-Όσον αφορά στην ποιότητα του εκπαιδευτικού του συστήματος, ο μέσος Έλληνας φοιτητής είχε βαθμολογία 483 στην ικανότητα (PISA), ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (493).
-Από την άποψη της υγείας, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα είναι 80 χρόνια, ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
-Το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα είναι 32 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, και είναι ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ (ο μέσος όρος είναι 22).
-Όσον αφορά στη δημόσια σφαίρα, υπάρχει μια μέτρια αίσθηση της κοινότητας και της συμμετοχής των πολιτών, καθώς μόλις το 86% των Ελλήνων δηλώνει ότι γνωρίζει κάποιον που θα μπορούσε να επικαλεστεί σε στιγμή ανάγκης, όταν το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στον ΟΟΣΑ είναι 91%.
-Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές κινείται στο 74%, όταν ο μέσος όρους του ΟΟΣΑ είναι 72%.
-Το 43% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 59%.
Όλα αυτά βέβαια σε μια ανάλογη έρευνα σήμερα πιθανότατα θα είχαν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου