Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ | Ο Σάκης Ρουβάς στον Πύργο!

ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ | Ο Σάκης Ρουβάς στον Πύργο!

Περικοπές μισθών για την εξυγίανση της Αγροτικής



Μείωση των αποδοχών κατά 10% προτείνει στους εργαζόμενους η διοίκηση της Αγροτικής στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στην Τρόικα για την εξυγίανση της τράπεζας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση ζήτησε από το Σύλλογο εργαζομένων της ΑΤΕ να συμφωνήσει σε μείωση αποδοχών κατά 10%, η οποία θα προέλθει από bonus ή κατηγορίες επιδομάτων που δεν προσμετρούνται στην σύνταξη και όχι από το βασικό μισθό και με στόχο φυσικά να περιορισθεί το πραγματικό κόστος που θα αναλάβουν οι εργαζόμενοι στο 5% με 6%.

Το ετήσιο όφελος από μια τέτοια μείωση εκτιμάται στα 40 εκατ. ευρώ, δέσμευση που φέρεται να έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Τρόικα.

Βέβαια, η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από το Σύλλογο Εργαζομένων της τράπεζας η ηγεσία του οποίου συναντήθηκε χθες το μεσημέρι και με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός υπενθύμισε στο Σύλλογο ότι η χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην Τρόικα για την εξυγίανση της ΑΤΕ προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ και η τράπεζα να μην υπαχθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θέλουμε αγρότες και όχι παραγωγούς ενέργειας


«Θέλουμε αγρότες και όχι παραγωγούς ενέργειας. Για τον λόγο αυτό περιορίσαμε σε 1% ανά νομό το μέγιστο ποσοστό χρήσης της γης υψηλής παραγωγικότητας για εγκατάσταση φωτοβολαϊκών», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Veto που κυκλοφόρησε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου.


Όσον αφορά τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τη δημιουργία αιολικών πάρκων τόνισε ότι, «το πρόβλημα δεν είναι η δυνατότητα προσφυγής, αλλά ο χρόνος που απαιτείται για να εκδοθεί τελεσίδικα η σχετική απόφαση». Επεσήμανε, δε ότι «αυτοί που αντιδρούν για τις ανεμογεννήτριες είναι μειοψηφία αλλά είναι οι μόνοι που ακούγονται» και τόνισε την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού όπως είπε «μόνο έτσι οι ακραίες αντιδράσεις θα γίνουν όλο ένα και σπανιότερες».

Για την «μεικτή επένδυση» στο Ελληνικό η υπουργός είπε ότι το έργο «εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση για την Αθήνα» και επεσήμανε ότι «το πάρκο θα υιοθετηθεί οικονομικά από εκείνους που θα ωφεληθούν από αυτό».

Για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου που έχουν να κάνουν με το κέντρο της πόλης της Αθήνας, είπε ότι «η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου θα αλλάξει την όψη της Αθήνας και θα φέρει τουρισμό», ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «πρόκειται για ένα έργο με χαμηλό κόστος και πολλαπλασιαστικό όφελος».

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο», το οποίο, όπως είπε, «ενοποιεί όλους τους πόρους που έρχονται στο περιβάλλον, κυρίως μέσα από παραβάσεις και πρόστιμα και μπορεί να χρηματοδοτεί με διαφάνεια τις πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου».

Κλείνοντας την συνέντευξη σε ερώτηση σχετικά με το αν αισθάνεται πολιτικός ή δεν την ενδιαφέρει ο όρος, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι «είναι ένας άνθρωπος που κάνει δουλειά, γιατί αυτό πρέπει να κάνει ένας πολιτικός».


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Πριν τα Χριστούγεννα πληρωμές για δικαιώματα και εξισωτική


Μέχρι τα Χριστούγεννα θα δοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης καθώς και το υπόλοιπο 30% της εξισωτικής αποζημίωσης, όπως έκανε γνωστό το μεσημέρι από τα Χανιά η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη.


Όπως είπε η κ. Αποστολάκη, "το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης θα καταβληθεί στους παραγωγούς μας πριν τα Χριστούγεννα όπως επίσης και το υπόλοιπο 30% της εξισωτικής αποζημίωσης".

Παράλληλα η κ Αποστολάκη έκανε γνωστό ότι γίνεται δεκτό και ικανοποιείται, ένα πάγιο αίτημα του κτηνοτροφικού κλάδου.

Όπως είπε το αίτημα που ικανοποιείται είναι η χωριστή πλέον καταβολή των ασφαλίστρων της κτηνοτροφικής και ζωικής παραγωγής, από τη φυτική παραγωγή στον ΕΛΓΑ, κάτι το οποίο θα συμπεριληφθεί στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Η κ. Αποστολάκη προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στην Νομαρχία Χανίων στην οποία συμμετείχαν μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων κτηνοτρόφων από όλη την Κρήτη.

"Μιλήσαμε για τα ζητήματα των ελληνοποιήσεων" δήλωσε η υφυπουργός και ανέφερε πως "γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στο να παταχθεί αυτή η παράγκα" στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται το πρόγραμμα για την ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων, το οποίο πιλοτικά θα ξεκινήσει τα Χριστούγεννα.

Η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε και στην απόφαση για κλείσιμο πολλών δημοτικών σφαγείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το δημοτικό σφαγείο Χανίων.

"Έδωσα εντολή για να κλείσουν σφαγεία στη χώρα, τα οποία δεν τηρούν τις προϋποθέσεις και τις επιταγές της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα και θέτουν μεγάλους κινδύνους για τη χώρα, εν όψει των τακτικών ελέγχων από τα κοινοτικά κλιμάκια" τόνισε η κ. Αποστολάκη και πρόσθεσε:

"Είναι λόγοι δημόσιας υγείας και προστασίας των καταναλωτών που οφείλομε να προστατεύσομε.

Είμαστε μια χώρα που περηφανεύεται ότι είναι μια χώρα σύγχρονη, μια χώρα πολιτισμένη και Ευρωπαϊκή.

Πρέπει να το θυμόμαστε πάντα και όχι όποτε μας συμφέρει".



ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Εργασία και το Σάββατο και συμψηφισμός των υπερωριών


"Η νέα επίθεση κατά των εργαζομένων από τον Κο Δασκαλόπουλο δεν σταματά ούτε στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και τους Πολύτεκνους"


Με στόχο την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, ο ΣΕΒ πρότεινε επέκταση της απασχόλησης και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης, καθώς και συμψηφισμό των υπερωριών με... μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου. Εκτός αυτών, προτείνεται μείωση κατά το ήμισυ του ποσοστού των προσλήψεων (από 8 σε 4%) που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.α), αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σε μελέτη που παρέδωσε ο ΣΕΒ στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τα προβλήματα που καταγράφονται ξεπερνούν τα 230 και εκτείνονται στη συνολική διάρκεια ζωής της επιχείρησης, από την αδειοδότηση δηλαδή και την καθημερινή λειτουργία μέχρι και το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό Δημόσιο τοποθετεί εμπόδια ακόμη και στις εξαγωγές προϊόντων ή στις προσλήψεις προσωπικού.

Ο ΣΕΒ, μεταξύ άλλων, πρότεινε να καταργηθούν χαρτόσημα, μεγαρόσημα, παράβολα κλπ., να παύσει η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες, καθώς και να καταργηθεί το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Εισηγείται επίσης κατάργηση επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις οποίες περιλαμβάνονται το Δικαίωμα Εκτελωνιστικών Εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, αλεύρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων, στο ελαιόλαδο (για την καταπολέμηση του δάκου) και τα κεριά (για το ταμείο κληρικών).

Προτείνει επίσης απελευθέρωση-κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, εξορθολογισμό των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί.

Ζητήθηκε επίσης η απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, κατάργηση της διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές - συγχωνεύσεις. Πρότεινε επίσης "ορθολογική τιμολόγηση" της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του νερού, όπως επίσης και των λιμενικών υπηρεσιών.

Προτάθηκε επίσης η κατάργηση των περιορισμών για εγκατάσταση-επέκταση-εκσυγχρονισμό βιομηχανιών και αποθηκών στην Αττική, απελευθέρωση των μεταφορών με ελεύθερες άδειες για ΙΧ φορτηγά, απελευθέρωση της παραγωγής ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη, κατάργηση του περιορισμού να ανήκουν τα φαρμακεία κατά 51% σε φαρμακοποιούς και των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας και επιβολή ΦΠΑ στα ΕΛΤΑ.

Πηγές εμποδίων κατά ΣΕΒ

1) Συναρμοδιότητες υπουργείων και φορέων (αλληλοεπικαλύψεις)

2) Έλλειψη συνεργασίας συναρμοδίων υπηρεσιών

3) Παρεμβολή Επιμελητηρίων και επαγγελματικών συνδέσμων κυρίως για είσπραξη μη ανταποδοτικών αμοιβών ή υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιών τους

4) Άγνοια λειτουργίας της αγοράς. Μη συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα

5) Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού

6) Πολυνομία

7) Νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού

Εκτός από τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΕΒ, επισημαίνει ότι τα περισσότερα εμπόδια δεν αφορούν ένα υπουργείο ή φορέα, αλλά περισσότερες υπηρεσίες του κράτους

πηγη digitalcrete.gr

Τηλεφώνημα για δέματα-βόμβες στα δικαστήρια της Ευελπίδων


α δικαστήρια της Ευελπίδων εκκενώθηκαν πριν λίγο, μετά το τηλεφώνημα αγνώστου ο οποίος προειδοποιούσε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα.


Ειδικοί πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να ελέγξουν εάν πρόκειται για φάρσα.

Ανυπακοή στο Μνημόνιο ζήτησε ο Μίκης


«Ανυπακοή» απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, που -όπως είπε- προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και «εκχωρούν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στις ξένες δυνάμεις» ζήτησε ο Μίκης Θεοδωράκης.


Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, παρουσία του κ. Κακογιάννη, επιχειρηματιών και πλήθος κόσμου, ανακοίνωσε και επισήμως την ίδρυση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών, το οποίο φέρει την ονομασία "Σπίθα".

Ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να εφαρμόζει τέτοια σκληρά μέτρα. Σημείωσε δε, ότι με την υπογραφή του Μνημονίου, η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει τα κυριαρχικά μας εθνικά δικαιώματα στους δανειστές μας, λέγοντας ότι λησμονήθηκαν οι αγώνες του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι ενώ ανέλαβε την εξουσία για να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, την οδήγησε στην κηδεμονία των ΗΠΑ και της Ε.Ε.. "Όχι μόνο δεν είχαν πρόγραμμα ανάπτυξης, αλλά δεν είχαν ούτε καν σχέδιο», τόνισε και επισήμανε ότι «οι υπουργοί είναι άπειροι, χωρίς κανέναν συντονισμό".

"Αντί η κυβέρνηση με το που ανέλαβε την εξουσία να δανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, οι κύριοι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλος δήλωναν παντού ότι είμαστε φτωχοί με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα spread. Πέρασαν μήνες χωρίς να κάνουν τίποτα, οδηγώντας μας στο δίλλημα πτώχευση ή ΔΝΤ. Το δίλημμα το προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι και με αυτό το πρόσχημα η χώρα βρίσκεται κάτω από την αυστηρή επιτήρηση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δεν αποσκοπεί το Κίνημα να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα. "Θέλω να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα κίνημα ζύμωσης ιδεών με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη που έχει ανάγκη να εκφράσει την αντίδρασή του στην κρίση που μας οδήγησε η παγκόσμια οικονομική κρίση", πρόσθεσε.