Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πυρηνοτρύτη στις ελιές

Στις πρώιμες περιοχές οι ανθοταξίες της ελιάς βρίσκονται στο στάδιο λίγο πριν το «κρόκιασμα», αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, η πτήση του εντόμου του πυρηνοτρύτη της ελιάς βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι μέτριοι, αν και αναμένονται εναποθέσεις αυγών και εκκολάψεις προνυμφών του εντόμου.



Οι γεωπόνοι του Βόλου συστήνουν στους παραγωγούς σε ελαιώνες με μεγάλη ανθοφορία να μην προχωρήσουν σε καταπολέμηση, εκτός από περιπτώσεις που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές.


Αντίθετα όταν έχουμε μικρή έως μέτρια ανθοφορία συνιστάται ψεκασμός στο «κρόκιασμα», δηλαδή στην αρχή της άνθισης. Σε ελαιώνες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με σκοπό την μείωση του πληθυσμού της καρπόβιας γενιάς.






Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:


Bacillus thurigiensis, Beauveria passiana, Beta – Cyfluthrin, Cypermethrin, Deltamethrin, Diflubenzuron, Dimethoate, Fenoxycarb, Lambda cyhalothrine, Paraffin oil, Pirimicarb, Pyriproxyfen, Pyrethrins και άλλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.


2) Ψύλλα (Βαμβακάδα)


Συνήθως οι προσβολές από το έντομο δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή, όπου όμως υπάρχει μικρή ανθοφορία και μεγάλες προσβολές απαιτείται η καταπολέμηση σε συνδυασμό με τους ψεκασμούς για τον πυρηνοτρήτη.


3) Ασπιδωτός – Παρλατόρια


Παρατηρούνται σε ορισμένες περιοχές εκκολάψεις προνυμφών ειδικότερα σε πρώιμες περιοχές. Συστήνονται ψεκασμοί μόνο σε ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου