Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Οργισμένη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών


«Ξεσπάθωσε» το υπουργείο Οικονομικών κατά των οίκων αξιολόγησης, με αφορμή την υποβάθμιση της Ελλάδας 3 μονάδες από τον Moody’s, την οποία χαρακτήρισε «εντελώς αδικαιολόγητη».
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, λίγες ώρες μετά τη νέα υποβάθμιση, το υπουργείο Οικονομικών, επισήμανε ότι η κίνηση αυτή του Moody’s, είναι πιο «αποκαλυπτική» για τα «λανθασμένα κίνητρα» και
την «έλλειψη λογοδοσίας» των οίκων αξιολόγησης, παρά για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
«Οι οίκοι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αύξηση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην ‘ανακάλυψη’ κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση», τόνιζε.
Το υπουργείο Οικονομικών, επισήμανε πάντως ότι «σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, παρόμοιες αδικαιολόγητες αποφάσεις ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες» και ανέφερε ότι «καθίσταται πιο επιτακτική η ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης των ίδιων των οίκων αξιολόγησης».
Αλλωστε, στο σχετικό ανακοινωθέν, υπογραμμιζόταν ακόμη πως η υποβάθμιση από τον Moody’s «είναι εντελώς αδικαιολόγητη, καθώς δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών, τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επιπρόσθετα, το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά. Η απόφαση βασίζεται αποκλειστικά στους εκτιμώμενους κινδύνους του προγράμματος και της διεθνούς κατάστασης. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί απλώς αναφέρεται στην ανακοίνωση, αλλά δεν συνυπολογίζεται».
«Τα επιχειρήματα που επικαλείται ο οίκος στη σχετική ανακοίνωσή του κατά κανένα τρόπο δεν ανταποκρίνονται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες», σημείωνε το υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι:
Ο Μοοdy’s, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, προεξοφλώντας την αποτυχία συγκεκριμένων πολιτικών ενώ έχει ήδη υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων αλλά και τις ίδιες τις αποφάσεις της ΕΕ.
Ειδικότερα, ο οίκος Moody’s επικαλείται ως επιχείρημα ότι το έργο των διαρθρωτικών αλλαγών ενέχει πολλούς κινδύνους στην υλοποίηση, κάτι το οποίο είναι απολύτως γνωστό από πέρυσι τον Μάιο. Στους 9 μήνες που έχουν μεσολαβήσει, όχι μόνο έχει αποδειχτεί η αποφασιστικότητα της Ελλάδας, αλλά έχουν εφαρμοστεί πρωτοφανείς σε κλίμακα παρεμβάσεις.
Επιπλέον, η ανακοίνωση επικαλείται καθυστέρηση στην ανάκαμψη των εσόδων, όταν το αποτέλεσμα από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2010 δείχνουν αύξηση των εσόδων σχεδόν 6%, σε μία χώρα που η ύφεση ήταν 4,5%.
Ο Moody’s προχωράει ακόμη περισσότερο, προεξοφλώντας, χωρίς κανένα νέο δεδομένο, την αποτυχία πολιτικών που είτε δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί όπως το φορολογικό νομοσχέδιο που είναι στην Βουλή είτε μόλις έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται. Τέλος, ο Moody’s επικαλείται αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες στην Ευρωζώνη, μετά το 2013, και την επίδρασή τους στο ελληνικό χρέος, παρότι όλοι γνωρίζουν πως οι αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία επεξεργασίας.
Η πρόσφατη αξιολόγηση από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ Τράπεζα επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα. Αυτό εντείνει την αίσθηση ότι η απόφαση για την υποβάθμιση της Ελλάδας δεν στηρίζεται σε ισχυρά επιχειρήματα.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Moody’s σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης.
Επιπλέον, η Ελλάδα σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχει λάβει όλες τις αναγκαίες πρόνοιες για τη διαφύλαξη της σταθερότητας και την άντληση ρευστότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κατέληγε το ανακοινωθέν του ΥΠ.ΟΙΚ.
Αντίδρασεις
Η ΕΕ δεν σχολιάζει, κατά την πάγια τακτική της, τις ανακοινώσεις οίκων αξιολόγησης, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος Τύπου, Αμέλια Τόρες.
«Εχουμε τις δικές μας αξιολογήσεις τις οποίες γνωρίζετε και τις οποίες δημοσιοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα», πρόσθεσε.
«Αυτή η θέση δεν αλλάζει είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για τη Moody’s», διευκρίνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου