Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ο Καντάφι θέλει να παραιτηθεί αλλά με τους δικούς του όρους...

Την συζήτηση για την παραίτησή του πρότεινε ο ηγέτης της Λιβύης στους αντικαθεστωτικούς η οποία όμως θα γίνει υπό δικούς του όρους. Την ίδια στιγμή ο Καντάφι εξαπολύει αεροπορικές
επιδρομές κατά πόλεων στρατηγικής σημασίας.

Η προσφορά πάντως της παραίτησής του απορρίφθηκε, καθώς οι αντιφρονούντες τον κατηγορούν για σφαγή του λαού του. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι -αν και πρόωρο- το ενδεχόμενο να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους εξετάζεται, ενώ το ΝΑΤΟ θα εξετάσει την Πέμπτη την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.



Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εφαρμοστεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ως απάντηση στον βομβαρδισμό περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των επαναστατών από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Το θέμα θα συζητήσουν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ την Πέμπτη. Τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν ήδη δώσει την συγκατάθεσή τους, όμως η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη.



Πάντως οι γνώμες ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι διιστάμενες καθώς μερικά από αυτά είναι αντίθετα, όπως η Ρωσία που έχει εκφράσει επανειλημμένως αντιρρήσεις για τυχόν στρατιωτική επέμβαση. Άλλοι δεν επιθυμούν να φανεί ότι στηρίζουν την μια πλευρά ενός εμφυλίου πολέμου. Ακόμη και οι υποστηριχτές της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτής ενώ άλλοι την θεωρούν απλώς ένα πολιτικό μέτρο για να ικανοποιηθεί η λαϊκή απαίτηση για δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου