Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Σε χαμηλούς ρυθμούς αρτοποιία και ζαχαροπλαστική


Την τριετία 2007-2009, η αξία της εγχώριας αγοράς των βιοτεχνικών αρτοποιείων αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 7,3%. Ωστόσο, το τελευταίο έτος (2009/08) ο ρυθμός μεταβολής επιβραδύνθηκε σημαντικά (1,3%). Η αξία της εγχώριας αγοράς των εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής, αυξήθηκε κατά 2,9% το 2009 σε σχέση με το 2008 ενώ το προηγούμενο έτος (2008/07) η αντίστοιχη αύξηση είχε ανέλθει σε 7,1%.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την κλαδική μελέτη Βιοτεχνική Αρτοποιία και Ζαχαροπλαστική που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.
Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ο ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 34 παραγωγικών επιχειρήσεων αρτοποιίας και 50 παραγωγικών επιχειρήσεων ζαχαροπλαστικής, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2007 και 2008.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά: το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων στον τομέα της βιοτεχνικής αρτοποιίας παρουσίασε αύξηση 7% το 2008 έναντι του 2007, ενώ τα ίδια κεφάλαια σημείωσαν αύξηση 9,03%. Επίσης, οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν το 2008 κατά 16,12% ενώ το μικτό κέρδος την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 21,25%, γεγονός που βελτίωσε τα αποτελέσματα του κλάδου το 2008, παρόλα αυτά η κερδοφορία τους είναι χαμηλή.
Από την άλλη πλευρά, το σύνολο του ενεργητικού του δείγματος των επιχειρήσεων ζαχαροπλαστικής, αυξήθηκε κατά 10,16% το 2008/07 ενώ τα ίδια κεφάλαια σημείωσαν αύξηση 12,42% την ίδια περίοδο. Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν κατά 8,43% το 2008 έναντι του προηγούμενου έτους, παράλληλα δε το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 9,34%. Η κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου υποχώρησε, ωστόσο εξακολουθεί να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Στον κλάδο της βιοτεχνικής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, δραστηριοποιείται πολύ μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων, ενώ ο αριθμός των εταιρειών με νομική μορφή ΑΕ και ΕΠΕ είναι περιορισμένος. Πολλές από τις επιχειρήσεις ασχολούνται και με τις δύο δραστηριότητες. Επιπλέον, ο βαθμός συγκέντρωσης στον κλάδο είναι πολύ χαμηλός, καθώς τα μερίδια αγοράς, ακόμα και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Οι επιχειρήσεις ζαχαροπλαστικής εμφανίζουν υψηλότερη κερδοφορία, σε σχέση με τις αντίστοιχες της βιοτεχνικής αρτοποιίας, παρόλα αυτά η κερδοφορία (των ζαχαροπλαστείων) υποχώρησε αισθητά το 2009/08. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις ζαχαροπλαστικής υπερέχουν (με μεγάλη διαφορά) των επιχειρήσεων αρτοποιίας, όσον αφορά και στους δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων.
Στον κλάδο της βιοτεχνικής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και σε ότι αφορά τη ζήτηση, παρατηρείται σημαντική επίδραση από τα καταναλωτικά πρότυπα και τις διατροφικές συνήθειες, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών σε συνδυασμό με τις τιμές των προϊόντων, καθώς και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου