Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε και πάλι την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας


   Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service ανακοίνωσε σήμερα Καθαρά Δευτέρα (07/03) πως υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος, από το Β1 στο Ba1, μη αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της.

Το γεγονός ότι η υποβάθμιση έρχεται πριν από την έκτακτη Σύνοδο της Παρασκευής (11/03), στην οποία θα συζητηθεί και το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προτείνουν Γερμανία και Γαλλία για την Ευρώπη, προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο οικονομικών χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, καθώς δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επιπρόσθετα επισημαίνεται, το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά:.
Η υποβάθμιση αυτή έρχεται αφού ο διεθνής οίκος αξιολόγησης είχε προχωρήσει πριν λίγες ημέρες και στην υποβάθμιση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου και λόγω της μεγάλης έκθεσης τους στην Ελληνική οικονομία. Σε υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας είχε προχωρήσει και ο οίκος Fitch τον Ιανουάριο κατατάσσοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία "junk".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου