Διακεκριμένος ερευνητής της NASA υποστηρίζει ότι εντόπισε απολιθώματα εξωγήινων βακτηρίων σε μια κατηγορία εξαιρετικά σπάνιων μετεωριτών.
Η συνέπεια θα ήταν ότι η ζωή υπάρχει παντού O Δρ Ρίτσαρντ Χούβερ, αστροβιολόγος του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Marshall της NASA, εντόπισε τα επίμαχα απολιθώματα στο εσωτερικό τριών
μετεωριτών που ονομάζονται ανθρακούχοι χονδρίτες CI1. Μόνο εννέα μετεωρίτες αυτής της κατηγορίας έχουν βρεθεί ποτέ στη Γη, και όλοι τους περιέχουν οργανικές ενώσεις.
Η επιθεώρηση Journal of Cosmology ανάρτησε τη μελέτη στο δικτυακό τόπο της και κάλεσε χιλιάδες ειδικούς να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα ευρήματα, πριν τα παρουσιάζει τελικά στην έντυπη έκδοσή της. Αντιλαμβανόμενος ότι ο ισχυρισμός είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις, ο αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Ρούντι Σάιλντ (ερευνητής του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian), επισήμανε ότι ο Δρ Χούβερ είναι «έγκριτος επιστήμονας και αστροβιολόγος με αναγνωρισμένου κύρους προσφορά στη NASA».
Ο Δρ Χούβερ έσπασε τους μετεωρίτες σε στείρες συνθήκες και τους εξέτασε με ηλεκτρονικά μικροσκόπια σάρωσης και εκπομπής πεδίου. Στις εικόνες εντόπισε σχηματισμούς μήκους μερικών μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) οι οποίοι θυμίζουν μικροοργανισμούς. Ορισμένες από αυτές τις δομές παρουσιάζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με τα κυανοβακτήρια, μια κατηγορία βακτηρίων που φωτοσυνθέτουν όπως τα φυτά. Ο ερευνητής εμφανίζεται βέβαιος ότι πρόκειται για απολιθώματα ζωντανών οργανισμών, και όχι για μη βιογενείς σχηματισμούς, ή για γήινα μικρόβια που μόλυναν τα δείγματα.
Το τελικό του συμπέρασμα θα μπορούσε δυνητικά να αλλάξει την εικόνα του ανθρώπου για το Σύμπαν: Τα ευρήματα «αντιστοιχούν στα υπολείμματα εξωγήινων μορφών ζωής που αναπτύχθηκαν στα μητρικά σώματα των μετεωριτών όταν υπήρχε εκεί υγρό νερό».
Όσον αφορά τα «μητρικά σώματα» από τα οποία αποσπάστηκαν οι μετεωρίτες, ο Δρ Χούβερ εκτιμά ότι επρόκειτο για κομήτες ή για δορυφόρους που διαθέτουν υγρό νερό, όπως ο δορυφόρος του Δία Ευρώπη και ο δορυφόρος του Κρόνου Εγκέλαδος.
Το Journal of Cosmology ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε πάνω από 5.000 ειδικούς να εξετάσουν τα ευρήματα και να δώσουν τις γνώμες τους, οι οποίες θα δημοσιευτούν online από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου