Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Οι μισοί άντρες μολυσμένοι με τον «ιό του σεξ»


Οι μισοί άντρες φαίνεται ότι είναι μολυσμένοι με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί καρκίνο του στόματος, του πρωκτού, του πέους και άλλων οργάνων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η HPV λοίμωξη είναι γνωστή ως η κύρια αιτία του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο συχνότερο καρκίνο στις γυναίκες (πρώτος είναι ο καρκίνος του μαστού), προσβάλλοντας ετησίως περισσότερες από 500.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο και κοστίζοντας τη ζωή σε 200.000.
Όμως, διάφορα στελέχη του ιού προκαλούν καρκίνο του πρωκτού, του πέους και της κεφαλής & του τραχήλου, που προσβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως.
Οι καρκίνοι της κεφαλής & του τραχήλου, λ.χ., αποτελούν τον έκτο πιο συχνό καρκίνο σε άντρες και γυναίκες μαζί, με 640.000 κρούσματα τον χρόνο. Στους καρκίνους αυτούς ανήκουν οι κακοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται από το λαιμό και πάνω, δηλαδή στον φάρυγγα, στον λάρυγγα, στην στοματική κοιλότητα, στην γλώσσα κ.λπ.
Ο εμβολιασμός των ανδρών και των αγοριών θα μπορούσε να αποτρέψει πολλούς από αυτούς τους καρκίνους.
Ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής την δρα Αν Τζιουλιάνο, από το Κέντρο Καρκίνου H. Lee Moffit της Φλώριδας, κατέγραψαν τα ποσοστά της HPV λοίμωξης αλλά και τη βιολογία της, σε περισσότερους από 1.100 άντρες ηλικίας 18 έως 70 ετών στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία και στο Μεξικό.
ΑΥΞΗΣΗ 6% ΤΟ ΧΡΟΝΟ
«Διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των ανδρών οι οποίοι πάσχουν από HPV λοίμωξη των γεννητικών οργάνων. Κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 50%» δήλωσε η δρ Τζιουλιάνο.
Επιπλέον, τα κρούσματα των HPV λοιμώξεων αυξάνονταν κάθε χρόνο με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν στις γυναίκες, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση The Lancet, όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους.
Το 6% των ανδρών, λ.χ., μολύνονταν ετησίως με το στέλεχος 16 του ιού (HPV16), το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και διάφορους καρκίνους στους άντρες.
Τα υπάρχοντα εμβόλια για την HPV λοίμωξη προστατεύουν και από το συγκεκριμένο στέλεχος.
Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι «η βιολογία της HPV λοίμωξης στους άντρες έχει πολλές ομοιότητες με αυτήν στις γυναίκες», πρόσθεσε η δρ Τζιουλιάνο. «Αυτό που αλλάζει στους άντρες είναι ότι έχουν υψηλά ποσοστά λοίμωξης που τους συνοδεύει για μια ζωή».
Όπως εξήγησε, ο γυναικείος οργανισμός φαίνεται ότι είναι πιο αποδοτικός στην εκρίζωση του ιού με το πέρασμα του χρόνου, αλλά οι άντρες δεν φαίνεται να έχουν την ίδια ικανότητα, με συνέπεια όταν μολύνονται να φέρουν τον ιό για πάντα.
ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία γίνεται εκτενής συζήτηση για το αν πρέπει να εμβολιάζονται εναντίον της HPV λοίμωξης και τα αγόρια και οι νεαροί άντρες.
Τα υπάρχοντα εμβόλια, το Gardasil και το Cervarix, είναι εγκεκριμένα εδώ και κάποια χρόνια για χορήγηση σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 11 έως 26 ετών, για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Το φθινόπωρο του 2009, το Gardasil έλαβε νέα έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), για την προστασία αγοριών και ανδρών ηλικίας 9 έως 26 ετών από τα κονδυλώματα (σύμφωνα με την FDΑ, τα στελέχη 6 και 11 των ιών ΗΡV, από τα οποία προστατεύει το εμβόλιο, προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και στους άνδρες).
Και τον περασμένο Δεκέμβριο, στις εγκρίσεις του προστέθηκε η προστασία ανδρών και γυναικών από τον καρκίνο του πρωκτού (υπαίτια γι' αυτόν είναι τα στελέχη 16 και 18 από τα οποία επίσης προστατεύει το εμβόλιο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου