Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Πολυπολιτισμικά κούλουμα στου Φιλοπάππου


Μόνο με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχεδίων των χαρταετών, που πετούσαν χθες στο λόφο Φιλοπάππου στην Αθήνα, θα μπορούσε να συγκριθεί η διαφορετικότητα των λαών που
βρέθηκαν εκεί για τα Κούλουμα.
Σε πείσμα της παγωνιάς που επικρατούσε χθες στην ελληνική πρωτεύουσα, πέρα από τους Ελληνες, εκατοντάδες άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, έδωσαν το «παρών» στο λόφο που έχει συνδεθεί όσο τίποτε άλλο στη νεότερη ιστορία της πόλης με τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας.
Ο Φιλοπάππου απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και η πρόσβαση σε αυτόν μπορεί να γίνει για τους πιο θαρραλέους- ακόμη και με τα πόδια, καθώς είναι στα σύνορα των συνοικιών Κουκάκι και Πετράλωνα.
Διασχίζοντας τα χωμάτινα μονοπάτια της περιοχής, ανάμεσα σε δέντρα ή θάμνους καταπράσινους, μπορούσε να ακούσει κανείς χθες τις αλλοδαπές φωνές. Και ενώ το τι έλεγαν εν πολλοίς παραμένει άγνωστο, από τις εκφράσεις των προσώπων των ομιλούντων, μπορούσε κανείς να διακρίνει μία ξενοιασιά, μία ευθυμία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μία ομάδα Πακιστανών, όπως δήλωσαν στον «Ε.Κ.», που είχαν σχηματίσει κύκλο και φώναζαν, συνοδεία κρουστών μουσικών οργάνων, τα δικά τους τραγούδια. «Δεν ξέρω τι γιορτάζετε την Καθαρά Δευτέρα, για εμάς ήταν ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί στη φύση και να περάσουμε καλά σήμερα», δήλωσε στην εφημερίδα μας, σε σπαστά Ελληνικά, ο Καγιάμ, 25 ετών που ζει στην Αθήνα 3 χρόνια.
Ο αδερφός του, Ομάρ, ήταν στη μέση και έδινε το ρυθμό, ενώ εκείνος τραβούσε φωτογραφίες.
Πιο πέρα, τη στιγμή απαθανάτιζε και ένα ζευγάρι Αγγλων τουριστών. «Είμαστε στην Αθήνα για 3 μέρες πριν φύγουμε για Πράγα», μας είπε ο κύριος, χωρίς ωστόσο να θέλει να μας δώσει τα στοιχεία του ή τι θα έκανε το υπόλοιπο της ημέρας.
Από τη Λιθουανία, ήταν μία ομάδα 4 νέων, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της ΕΕ «Εράσμους».
«Μένουμε στο Κουκάκι, λίγο πιο κάτω. Ρωτήσαμε Ελληνες συμφοιτητές και μας είπαν ότι εδώ θα είναι καλά σήμερα», ανέφεραν στον «Ε.Κ.».
Από τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το χρώμα του δέρματος, μπορούσε κανείς να διακρίνει Ασιάτες, Αφρικανούς, ενώ ανάμεσα στις ομιλούμενες γλώσσες ξεχώριζαν τα Αλβανικά.
Γονείς τραβούσαν από το χέρι τα παιδιά, που κοιτώντας ψηλά στον μουντό ουρανό τους χαρταετούς, σκουντουφλούσαν. Οι περισσότεροι είχαν και αυτοί στο χέρι έναν χαρταετό, που μόλις είχαν αγοράσει από τους πλανόδιους, αλλοδαπούς, πωλητές. 6 ώς 10 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος και 2 ευρώ η καλούμπα.
Οι απεικονίσεις τους είχαν μεγάλη ποικιλία και διάφορα χρώματα. Από ήρωες κινουμένων σχεδίων, έως σήματα ποδοσφαιρικών ομάδων. Ορισμένοι χαρταετοί ξεχώριζαν καθώς είχαν σχέδιο πουλιού ή ορθογώνιο και όχι το συνηθισμένο 8γωνικό, με την κλασική ουρά.
Μπορεί να έκανε κρύο, αλλά αυτό δε φάνηκε να πτοεί τους μικρούς, που ήθελαν να δουν το δικό τους χαρταετό να πετά πιο ψηλά από τους υπόλοιπους. Να κρατήσουν για λίγο την καλούμπα. Δεν έλειψαν βέβαια και τα κλάματα, όταν η ιπτάμενη κατασκευή, έχανε ύψος και απότομα βρισκόταν ανάμεσα σε κλαδιά δέντρων.
Στην Ελλάδα του ΔΝΤ, οι Δήμοι έκαναν περικοπές στον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας. Διασώθηκε όμως η φασολάδα και τα Σαρακοστιανά μαζί με τη διάθεση για κεφάτο γλέντι.
Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας ήταν ελάχιστη χθες. Μαρτυρία ότι οι περισσότεροι είτε είχαν φύγει για το τριήμερο, είτε έμειναν σπίτι, ελέω καιρού για να γιορτάσουν οικογενειακά τη μέρα.
Στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, μπορούσε κανείς να βρει εύκολα να παρκάρει. Ωστόσο, δεν θα ήταν εύκολο να βρει να πιει έστω ένα καφέ. Τουλάχιστον 2 στις 3 καφετέριες ήταν κλειστές νωρίς το μεσημέρι, ενώ στις ανοιχτές το προσωπικό... «ασφαλείας», μιλούσε μεταξύ του, καθώς δεν υπήρχαν πελάτες.
«Οι περισσότεροι θα ανοίξουν μετά τις 5 το απόγευμα. Τότε περιμένουμε και εμείς να έχουμε κόσμο. Ξέραμε ότι δεν θα έχουμε πελάτες, αλλά είναι τακτική να μένουμε ανοιχτοί, ακόμη και για τους λίγους, μόνους ή εργαζόμενους αυτή τη μέρα», δήλωσε στην εφημερίδα μας η Δέσποινα Ευαγγέλου, υπεύθυνη καφέ στην οδό Σκουφά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου