Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η κυβέρνηση δίνει την εικόνα διάλυσης


 Εικόνα παράλυσης παρουσιάζει η κυβέρνηση, καθώς παρατηρείται οπισθοχώρηση μεταρρυθμίσεων και ατολμία εφαρμογών αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί, ενώ το σκηνικό συμπληρώνουν και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες.
Οι μαρτυρίες είναι πολλές και δεν προέρχονται από την αντιπολίτευση, που θα τις προσέδιδαν
αμφισβητήσιμο χαρακτήρα, αλλά από τις Βρυξέλλες και το ίδιο το κυβερνητικό στρατόπεδο και θέτουν σε σοβαρή αμφιβολία την πέμπτη δόση του Ιουνίου.
Ειδικότερα, υψηλόβαθμο στέλεχος της τρόικας διαπιστώνει «μεταρρυθμιστική κόπωση», σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε προς «Το Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας πως «δεν γίνεται τίποτε από την ημέρα που φύγαμε από την Αθήνα μετά τον τελευταίο έλεγχο». Και, μάλιστα, επισημαίνει ότι ακόμη και νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει ψηφίσει η Βουλή καθίστανται μη εφαρμόσιμες.
Η άποψη αυτή, πάντως, δεν έγινε χθες γνωστή. Την περίοδο που ο Πρωθυπουργός συναντούσε την Γερμανίδα Καγκελάριο, στις 22 του περασμένου μήνα, σε ανταπόκρισή της η «Καθημερινή» έγραφε: «Το Βερολίνο δεν δείχνει ευχαριστημένο από τον ρυθμό με τον οποίο προωθούνται οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ εμφανίζεται προβληματισμένο και για τις δυνατότητες της κυβέρνησης να τις υλοποιήσει, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων εντός των τάξεων του κυβερνώντος κόμματος».
Μάλιστα, γερμανικές πηγές εμφανίζονται να απορούν για τη διστακτικότητα της κυβέρνησης, η οποία, όπως επισημαίνουν, έχει την αναγκαία πλειοψηφία να προχωρήσει.
Στο μεταξύ, η τρόικα με τις χθεσινές δηλώσεις στο «Βήμα», θεωρεί λανθασμένη την εναπόθεση ελπίδων στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου, αφού διαψεύστηκαν κατά τη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ.
«Η 25η Μαρτίου έγινε ορόσημο χωρίς λόγο», υπογραμμίζει η τρόικα, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» και προσθέτει ότι ήταν εξαρχής γνωστό πως το μέγιστο που μπορεί να αποσπάσει η Ελλάδα είναι να εξισωθούν το επιτόκιο και o χρόνος αποπληρωμής του δανείου της με εκείνα της Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν με έμφαση ότι «η λύση βρίσκεται στην Αθήνα και επικεντρώνεται στην αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος σε βάθος χρόνου, καθώς είναι η μοναδική στρατηγική που μπορεί να ανακόψει και να αναστρέψει τη γιγαντιαία δυναμική αύξησης του δημοσίου χρέους...».
Παράλληλα, η τρόικα αναγνωρίζει ότι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση, αν γίνει, θα γίνει την «κατάλληλη στιγμή», που την προσδιορίζει για το 2013 και «θα γίνει από τον Μόνιμο Μηχανισμό τον οποίο η Ευρώπη θα δημιουργήσει εντός των επόμενων μηνών για να τον ενεργοποιήσει τότε».
Σύμφωνα μάλιστα με το «Εθνος της Κυριακής», η απόρρητη έκθεση της τρόικας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα σήμανε κόκκινο συναγερμό σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών.
Αν και η ύπαρξή της, για ευνόητους λόγους, δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει η αθηναϊκή εφημερίδα (σ.σ.: τα σχετικά στοιχεία αποδίδονται σε ανεπίσημες εκτιμήσεις), η ουσία είναι πως οι δανειστές διαπιστώνουν ότι οι νόμοι έχουν εφαρμοστεί σε ποσοστό μόλις 60%, ενώ την οικονομική αποτελεσματικότητά τους την περιορίζουν στο 20%.
Γεγονός που σημαίνει ότι πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στα χαρτιά και ότι η επίτευξη των στόχων από την οποία θα εξαρτηθεί η καταβολή της πέμπτης δόσης τον Ιούνιο είναι στον αέρα.
«Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να ζήσει ένα θρίλερ στον έλεγχο του Μαΐου, πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της», επισήμαναν στο «Εθνος της Κυριακής» πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Οι ίδιοι άνθρωποι αποκαλύπτουν πως «με δυσκολία κράτησαν τα στόματά τους κλειστά στην τελευταία συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ».
Σε αυτή τη γνώση αποδίδουν και τη δήλωση με τη δημόσια περιουσία. «Ηθελαν να χτυπήσουν καμπανάκι και να βγάλουν την κυβέρνηση από την ευφορία και την ψευδαίσθηση πως ό,τι νομοθετεί εφαρμόζεται», λένε χαρακτηριστικά.
«Και οι υπεύθυνοι υπουργοί», σύμφωνα με τους αξιολογητές τους στο Μέγαρο Μαξίμου, «δείχνουν να βρίσκονται σε καθεστώς λευκής απεργίας», αναφέρεται στο «Εθνος».
Οι περισσότεροι Υπουργοί είτε βρίσκονται σε θέση άμυνας στη Βουλή, είτε σε θέση απολογίας όποτε αποφασίζουν ή υποχρεώνονται να βγουν στα ΜΜΕ. Σχεδόν κανείς δεν δίνει τη μάχη να πείσει την κοινή γνώμη για την ορθότητα των επιλογών της κυβέρνησης. Αναλώνονται σε εσωκομματικές έριδες και «οραματίζονται» εκλογές και πολιτικές εξελίξεις. Δείχνουν, έτσι, να μην πιστεύουν ούτε και οι ίδιοι στη διακήρυξη του Γ. Παπανδρέου πως η χώρα θα τα καταφέρει.
Ετσι, πολλά στελέχη απευθύνονται στον Γ. Παπανδρέου και του λένε «Πρόεδρε κάνε κάτι». Τα στελέχη αυτά, τα οποία δεν προέρχονται από μία συγκεκριμένη εσωκομματική τάση, καθώς οι διαχωριστικές γραμμές έχουν ατονήσει στο ΠΑΣΟΚ, εννοούν ότι η εποχή έχει τόσο μεγάλες προκλήσεις ώστε θα πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα με μια ομοιογενή ομάδα υπουργών πρώτης γραμμής. «Λένε διάφοροι υπουργοί ότι έχουν ψηφίσει μεγάλες αλλαγές. Και πράγματι το έχουν κάνει. Το θέμα όμως είναι η εφαρμογή τους. Ο νόμος που παραμένει στο χαρτί δεν αρκεί για να πείσουμε τις αγορές. Εξω μας ρωτούν διαρκώς ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχουμε υλοποιήσει», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας με συχνές επαφές στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου