Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Μηνύματα Προέδρου Δημοκρατίας και κομμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Μηνύματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, εξέδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα.
Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει: «Ο αγώνας της
γυναίκας για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία είναι διαρκής και δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματώνεται κάτω από συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο ενημέρωσης, θεσμών και συλλογικής κινητοποίησης, οι γυναίκες εξακολουθούν να πέφτουν θύματα πρωτοφανούς βίας, αδικίας και εκμετάλλευσης.

«Η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η ίση αντιμετώπιση στο χώρο της εργασίας, η ενεργός και ισότιμη συμμετοχή στα κοινά, η προστασία απέναντι στη σωματική και ψυχολογική βία, δεν αποτελούν δυστυχώς ακόμα για όλες τις γυναίκες αυτονόητα δικαιώματα. Σήμερα τιμούμε τις ιστορικές κατακτήσεις και την προσφορά του γυναικείου κινήματος. Η σημασία όμως αυτής της ημέρας δεν θα πρέπει να εξαντλείται στη θεωρητική της ανάδειξη. Επείγουν πράξεις εμπέδωσης κανόνων πλήρους ισοπολιτείας».

Η γραμματέας της Κεντρικής Επιτρπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαιρετίζει τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τις νέες γυναίκες, τις μετανάστριες. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι γυναίκες και η νεολαία είναι τα μεγαλύτερα θύματα της μεθοδευμένης επίθεσης της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Η ανεργία στις γυναίκες πολλαπλασιάζεται καθημερινά, φθάνοντας το 16,1%. Στις νέες γυναίκες αγγίζει το ποσοστό του 30,6%!

«Η ανασφάλεια, η αύξηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των παροχών Υγείας-Πρόνοιας αυξάνουν τα βάρη που επωμίζονται οι γυναίκες, μειώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους και γενικά επιδεινώνουν σοβαρά τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας».

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «η πάνω από 100 χρόνια ιστορία της πάλης για τη χειραφέτηση και την ισοτιμία της γυναίκας αποδεικνύει ότι οι κατακτήσεις στον καπιταλισμό είναι περιορισμένες και προσωρινές. Μόνο στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων κατακτώνται δικαιώματα».



Ο Συνασπισμός εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται: «Στην εποχή του ΔΝΤ και του μνημονίου, η φετινή 8η Μάρτη, διεθνής ημέρα των αγώνων των γυναικών, έχει για τη χώρα μας το δικό της στίγμα. Με πρόσχημα το δημόσιο χρέος ο νεοφιλελευθερισμός έχει εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη και κοινωνικά βάρβαρη επίθεση στην ανθρώπινη κοινωνία με νόρμες που θυμίζουν τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα.

«Η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση της Ελλάδας σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εφαρμόζει το μεσαιωνικό Μνημόνιο με στόχο την φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζομένων ανδρών και γυναικών και των οικογενειών τους».

Επίσης, αναφέρει πως υπάρχει μια σκοταδιστική αναβίωση της πατριαρχίας, με στόχο κατ’ αρχήν την υποταγή και την υποδούλωση των γυναικών ως κοινωνικό φύλο. «Όμως, οι γυναίκες δεν υποχωρούν. Στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις μετέχουν ισότιμα με τους άνδρες γιατί η πραγματικότητα τις πείθει πως άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Στη Βόρεια Αφρική, στην Ιταλία, σε όλη την Ευρώπη ξεσηκώνονται και διεκδικούν ισότητα δικαιωμάτων και αξιοπρέπεια. Το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη απαιτεί να ξεπεραστεί η κρίση όχι εις βάρος των λαών, αλλά να πληρώσουν γι' αυτήν τα μονοπώλια, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες».



Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη θα επισκεφθεί την Τρίτη το κατάστημα Κράτησης Γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών.



Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: «Η 8η Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, είναι καθιερωμένη εδώ και 101 χρόνια, χάρις στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των δυο φύλων. Οι δράσεις των φεμινιστικών και γυναικείων κινημάτων έχουν συμβάλει, ώστε να υπάρξουν μια σειρά από αποτελέσματα και θετικές νομοθεσίες σε πολλά κράτη. Η σύμβαση του ΟΗΕ για την κατάργηση των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών αποτελεί μια καλή θεσμική βάση, αρκεί να εφαρμόζεται και να τηρείται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

«Επιβάλλονται εξειδικευμένες και στοχευόμενες πολιτικές για την ισότητα των δύο φύλων, αλλά και ενίσχυση της ισχύουσας νομοθεσίας για την ισότητα. Επειδή το θεσμικό πρέπει να προηγείται του κοινωνικού, απαιτούνται μια σειρά από μέτρα και ρυθμίσεις που να προασπίζουν και να προωθούν την ισότητα. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη Δημοκρατική Αριστερά είναι:

Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, με έμφαση στην προσπάθεια για κατάργηση των διακρίσεων.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών στους χώρους εργασίας, στην οικογένεια, στην ιδιωτική ζωή και οπουδήποτε αλλού.

Η στήριξη της απασχόλησης των γυναικών και ιδιαίτερα των μητέρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου