Ο συνταγματάρχης Καντάφι, που κυβερνά 41 χρόνια τη Λιβύη, δεν μάχεται μόνο το λαό του, αλλά και την πραγματικότητα. Ενώ αδυνατεί να επανακαταλάβει τις πόλεις που έχουν περάσει στα χέρια
των αντιπάλων του, και συνεχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, εν τούτοις η τηλεόρασή του μεταδίδει ότι οι δυνάμεις του έχουν νικήσει κατά κράτος τους αντάρτες.
Ωστόσο, όπως τονίζει και η «Νιου Γιορκ Τάιμς», η ορθότητα και η λογική ποτέ δεν ήταν τα δυνατά σημεία της διακυβέρνησης του Καντάφι. Κι αυτό φαίνεται περισσότερο τώρα που οι επαναστατημένοι Λίβυοι αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επί τέσσερις δεκαετίες αινιγματική του εξουσία.
Δεν έχει περάσει ούτε μία ημέρα στην Τρίπολη, που ο συνταγματάρχης Καντάφι ή κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του να μην έχουν κάνει κάποια απίθανη δήλωση. Κάποιοι στην πρωτεύουσα τον πιστεύουν, ότι δεν έχει πέσει ούτε ένας πυροβολισμός κατά των εξεγερθέντων και ότι αυτοί καθοδηγούνται από την «Αλ Κάιντα».
Μιλώντας χθες στο γαλλικό κανάλι «France 24», ο Καντάφι τόνισε ότι τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης έχουν δημιουργήσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τις βιαιότητες στη Λιβύη τις τελευταίες εβδομάδες. Επισήμανε, επίσης, πως η Λιβύη παίζει σημαντικό ρόλο εμποδίζοντας Αφρικανούς από τις υποσαχάριες περιοχές να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη και ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του καταστέλλουν μικρές ομάδες, που βρίσκονταν εν υπνώσει τρομοκρατών.
Συνεχείς βομβαρδισμοί
Στο μεταξύ, τα αεροπλάνα του καθεστώτος επανειλημμένα χθες βομβάρδισαν το λιμάνι Ρας Λανούφ, με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε μία προσπάθεια να αποκόψουν τους αντάρτες από την προέλασή τους προς την Τρίπολη.
Παράλληλα, οι εξεγερθέντες στα ανατολικά έχουν ήδη αρχίσει να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αλλά και οπλισμού.
Οι αντάρτες εκφράζουν βεβαιότητα ότι μπορούν να νικήσουν τις δυνάμεις του Καντάφι, αλλά υστερούν στην άμυνα, όταν αυτός χρησιμοποιεί μαχητικά αεροπλάνα.
Ο μαχητής Αλι Σουλεϊμάν, ζητάει από τις δυτικές κυβερνήσεις να επιβάλλουν απαγόρευση πτήσεων για να τους προστατέψουν από τους βομβαρδισμούς, ενώ περιμένουν από τη Βεγγάζη να τους σταλούν αντιαρματικές ρουκέτες, τανκς και βαρέα όπλα.
«Δεν θέλουμε ξένη ανάμειξη, αλλά θέλουμε απαγόρευση πτήσεων», δήλωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες».
Να σημειωθεί, πως δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι προήλασαν χθες ανατολικά της ανακαταληφθείσας πόλης Μπιν Ζαουάντ, με κατεύθυνση την πλούσια σε πετρελαϊκές υποδομές πόλη Ρας Λάνουφ, που απέχει 60 χλμ.
«Πήγα στο Μπεν Ζαουάντ και περίπου 20 χλμ. πριν από αυτό είδα δυνάμεις του Καντάφι, ένα μεγάλο φορτηγό και στρατιωτικά οχήματα, όπως και ένα μαχητικό αεροσκάφος και προχωρούσαν αργά προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε ο οδηγός ταξί Αχμεντ αλ Αράιμπι.
«Είδα στρατιωτικά φορτηγά μπροστά, βρίσκονταν σε απόσταση 20 χλμ. από το Μπεν Ζαουάντ», τόνισε ο Χαλίφα Σάαντ, άλλος οδηγός. Παράλληλα και άλλες μαρτυρίες πιστοποιούν κινήσεις των δυνάμεων του Καντάφι προς τη Ρας Λάνουφ.
Οι κάτοικοι της Ρας Λάνουφ, όπου έχουν καταφύγει οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη γειτονική πόλη Μπεν Ζαουάντ, άρχισαν να εγκαταλείπουν την κατεχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς στρατηγικής σημασίας πόλη, φοβούμενοι επιθέσεις των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδιδαν χθες το απόγευμα δημοσιογραφικές πληροφορίες.
«Εχουμε ακούσει πως συλλαμβάνουν και απαγάγουν ανθρώπους και πρέπει να φύγουμε τώρα αμέσως», τόνισε ένας πατέρας, με τα δύο παιδιά του να βρίσκονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο μόνο οδόφραγμα ελέγχου της πόλης, που έχουν στήσει οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις από την Παρασκευή, βρίσκονται μόλις 15 στρατιώτες με δύο αντιαρματικά πολυβόλα.
Το μοναδικό ξενοδοχείο της πόλης, στο οποίο κατέλυαν αποκλειστικώς οι δημοσιογράφοι, εκκενώθηκε τα ξημερώματα (από τις 05:00 έως τις 08:00 ώρα Ελλάδος) με τους εργαζόμενους να χτυπούν τις πόρτες, φωνάζοντας «πρέπει να φύγετε, επειγόντως».
Στο μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης (που συγκροτήθηκε υπό την ηγεσία του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και περιλαμβάνει όλες τις φυλές της χώρας) ανακοίνωσε χθες πως δεν υπάρχει χώρος για διάλογο με την κυβέρνηση Καντάφι και οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν με βάση ότι ο ίδιος παραιτείται.
Από την πλευρά του, ο Τζαντάλαχ Αζούς Αλ-Τάλχι, πρωθυπουργός της Λιβύης τη δεκαετία του’80, ο οποίος κατάγεται από την Ανατολική Λιβύη, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση και απηύθυνε μήνυμα προς τους πρεσβύτερους στη Βεγγάζη, κάνοντας έκκληση για εθνικό διάλογο ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία.
Αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών, ο Αχμεντ Τζαμπρίλ, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερ», σχετικά με την έκκληση αυτή:
«Γνωρίζω τον Τάλχι και απολαμβάνει του σεβασμού στη Λιβύη ως ένας άντρας που αντιτάχθηκε στον Καντάφι. Ομως έχουμε καταστήσει σαφές από την αρχή ότι προϋπόθεση των διαπραγματεύσεων είναι ότι ο Καντάφι θα παραιτηθεί. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλος συμβιβασμός».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου