Εκκληση για δημιουργία διεθνούς και ανεξάρτητης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) με βασικό στόχο να εξετάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος, απευθύνουν περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίου, εκδότες, επιστήμονες και μέλη Κοινοβουλίων από τον ελληνικό και διεθνή χώρο.
Οπως αναφέρεται, σκοπός της ΕΛΕ θα είναι τόσο η εξακρίβωση των αιτιών του ελληνικού δημόσιου χρέους και της χρήσης των δανείων και η διαμόρφωση κατάλληλων προτάσεων για την αντιμετώπισή του, συμπεριλαμβανομένου τους χρέους που θα αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο ή απεχθές, όσο και η δυνατότητα να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να διαπραγματευθεί καλύτερα με τους πιστωτές της.
«Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των προγραμμάτων διάσωσης της ΕΕ, αλλά ο ελληνικός λαός έχει κρατηθεί στο σκοτάδι όσον αφορά τη σύνθεση και τους όρους του δημόσιου χρέους. Η έλλειψη της ενημέρωσης συνιστά θεμελιώδη αποτυχία των δημοκρατικών διαδικασιών. Οι λαοί που καλούνται να φέρουν το κόστος των προγραμμάτων της ΕΕ έχουν δημοκρατικό δικαίωμα στην πλήρη πληροφόρηση», επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο το οποίο υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Νόαμ Τσόμσκι (Αμερικανός καθηγητής Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας), ο Ρόμπιν Μπλάκμπερν (Ιστορικός και Κοινωνιολόγος) και από ελληνικής πλευράς οι πολιτικοί: Μανόλης Γλέζος, Αλέκος Αλαβάνος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σοφία Σακοράφα, Περικλής Κοροβέσης.
Σημειώνεται πως η σχετική πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών σε Ελλάδα και εξωτερικό για να συγκροτηθεί η διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστα Λαπαβίτσα και Στάθη Κουβελάκη και του Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης.
Σκοπός της ΕΛΕ θα είναι να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις (π.χ. των Ολυμπιακών Αγώνων, της «Siemens», των εξοπλιστικών, των δανείων με τη Γκόλντμαν Σακς κ.ά.) για να αποκαλυφθεί πώς και γιατί εκτινάχθηκε το χρέος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου