Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ιορδανία: Οι πιέσεις για διάλυση του κοινοβουλίου καλά κρατούν



Η ιορδανική αντιπολίτευση συνεχίζει τις εκκλήσεις για διάλυση του κοινοβουλίου, το οποίο όπως ισχυρίζεται, εμποδίζει την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και ζήτησε την ταχεία ψήφιση νέου εκλογικού
νόμου.

Το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης (FAI), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κόμματα της αριστεράς, η Ομάδα απόστρατων στρατιωτικών και οργανώσεις της νεολαίας τονίζουν σε χωριστές ανακοινώσεις τους ότι η διάλυση του κοινοβουλίου κρίνεται αναγκαία για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Το αίτημα αυτό έλαβε ιδιαίτερη έκταση όταν ένας βουλευτής, ο Μοχάμαντ αλ-Κοζ, εκστόμισε ύβρεις σε βάρος των διαδηλωτών τους οποίους χαρακτήρισε «διεφθαρμένους και φαύλους».

«Χθες ζήτησαν μεταρρυθμίσεις από το καθεστώς και αύριο θα ζητήσουν την αλλαγή του καθεστώτος. Αν η κυβέρνηση δεν τους σταματήσει, θα το κάνουμε εμείς οι ίδιοι», διαβεβαίωνε προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, με ορισμένους να απειλούν ακόμη και με νομικές διώξεις.

Εν τω μεταξύ, αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «όσο τέτοιοι βουλευτές έχουν έδρα στο κοινοβούλιο δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις». Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε τον διορισμό του προέδρου της Γερουσίας, του Τάχερ Μάσρι, ως επικεφαλής μιας Επιτροπής εθνικού διαλόγου που πρόσφατα συγκροτήθηκε για να επεξεργαστεί τη νομοθεσία σχετικά με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο ηγέτης του FAI, ο σεΐχης Χάμζα Μανσούρ, έστειλε επιστολή στον Μάσρι που επισημαίνει ότι μιας ανάλογης κυβερνητικής επιτροπής δεν θα πρέπει να ηγείται ο πρόεδρος της Γερουσίας, καθώς αυτός διορίστηκε από τον μονάρχη. Ο Μανσούρ έδωσε έμφαση στην «ανάγκη διάλυσης του κοινοβουλίου», του σώματος που εκλέχτηκε στη βάση ενός νόμου ο οποίος επικρίθηκε έντονα, ωθώντας τους ισλαμιστές να μποϋκοτάρουν τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το σώμα αυτό «δεν μπορεί συνεπώς να αποτελεί την πλευρά που θα υιοθετήσει ένα νέο εκλογικό νόμο", δήλωσε ο ίδιος. Τα μέλη της επιτροπής αυτής δεν έχουν ακόμη οριστεί και η αντιπολίτευση επιθυμεί να είναι «ανεξάρτητες προσωπικότητες που προασπίζουν τις μεταρρυθμίσεις».

Για το FAI, η επιτροπή θα πρέπει να μπορεί να ολοκληρώσει την τροποποίηση του εκλογικού νόμου "σε ένα μήνα", μια προθεσμία που έδωσαν οι ισλαμιστές στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Μόνο αυτός ο νέος νόμος θα επιτρέψει την πρόσβαση στο κοινοβούλιο σε γνήσιους αντιπροσώπους του λαού», δήλωσε ο Μανσούρ.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου