Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Σε επαγρύπνηση το ΥΠΑΑΤ για τη μελισσοκομία

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστη εξέλιξη για την ελληνική μελισσοκομία, διαβεβαιώνει με έγγραφό της που
διαβιβάστηκε στη Βουλή η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη.


Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία εξέφραζε την ανησυχία της για το γεγονός ότι «τα τελευταία χρόνια, μια παράξενη ασθένεια αφανίζει τις μέλισσες πλήττοντας τις αγροτικές οικονομίες και απειλώντας το 80% των φυτών του πλανήτη που εξαρτώνται από τις μέλισσες για να γονιμοποιηθούν».

Η βουλευτής επικαλείται ερμηνείες σύμφωνα με τις οποίες ευθύνη για τον αφανισμό των μελισσών έχουν μεταλλαγμένες καλλιέργειες και η χρήση νέων δυνατών φυτοφαρμάκων.

Στην απάντησή της η κ. Αποστολάκη διαβεβαιώνει ότι «επί του παρόντος δεν έχουν αναφερθεί σε καμία περιοχή, υψηλές απώλειες μελισσοσμηνών που να οφείλονται σε απροσδιόριστα αίτια και οι οποίες να μπορούν να χαρακτηριστούν ως σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσοσμηνών».

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει τη βουλευτή ότι απώλειες που αναφέρθηκαν το 2007 οφείλονται σε υψηλές θερμοκρασίας, πληροφορεί όμως ότι πρόσφατα αναφέρθηκαν σε κάποιες περιοχές της χώρας απώλειες που οφείλονται σε προσβολή από το παράσιτο Nosema ceranae και γι’ αυτό δίνονται οδηγίες για την ενίσχυση της άμυνας του μελισσιού.

Σχετικά με την επίδραση φυτοπροστατευτικών ουσιών, η κ. Αποστολάκη ενημερώνει ότι με τη χρήση του φυτοφαρμάκου imidaclorprid, εμφανίζονται ίχνη του φυτοφαρμάκου και στο μέλι και σημαντικές επιδράσεις στην ανατομία και τη φυσιολογία εσωτερικών οργάνων των μελισσών. Το Υπουργείο εγκαθιστά δίκτυο παρακολούθησης συμβάντων θνησιμότητας σε μέλισσες από τη χρήση νικοτινοειδών που χρησιμοποιούνται ως επικαλυπτικό των σπόρων και αξιοποιεί το επιστημονικό προσωπικό των 15 Κέντρων Μελισσοκομίας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου