Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Έρχεται το... «Μνημόνιο Νο4»


Παράταση της λιτότητας μέχρι τουλάχιστον το 2015 σηματοδοτεί το «Μνημόνιο Νο 4», με νέα μέτρα που ξεπερνούν τα 23 δισ. ευρώ, από φέτος μέχρι και το 2015 (δηλαδή την μετά μνημονίου εποχή).
Την ίδια ώρα η Κομισιόν εκτιμά ότι η επιτυχία του ελληνικού
προγράμματος δεν είναι εγγυημένη.

Ετσι στο μνημόνιο Νο4 γίνεται λόγος για περαιτέρω περικοπή αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις στο Δημόσιο, αλλά και περιστολή των δαπανών υγείας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας την Πέμπτη το πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 23 δισ. που ετοιµάζεται να λάβει η κυβέρνηση έως το 2015, είπε ότι στόχος είναι η µείωση του ελλείµµατος στο 1% του ΑΕΠ (από 9,5% του ΑΕΠ περίπου το 2010).

Το πακέτο των µέτρων θα αποτελείται κατά τα 2/3 από περικοπές δαπανών και κατά το 1/3 από αύξηση εσόδων.

Το πρώτο µέρος του, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αφορά πρόσθετα µέτρα για το 2011 και το δεύτερο είναι το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα της περιόδου 2012-2014, µε µέτρα 8% του ΑΕΠ ή 18,3 δισ., ορισµένα εκ των οποίων περιγράφονται ήδη στο Μνηµόνιο σε γενικές γραµµές.

Ακόμα, η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόµη χρόνο, το 2015, εκτός Μνηµονίου, κατά τον οποίο θέλει να µειώσει το έλλειµµα περαιτέρω κατά 3 δισ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ 50 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρεται: «... τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων αναθεωρούνται και επιταχύνονται στοχεύοντας συνολικά σε έσοδα τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια του προγράμματος. Ο ρυθμός αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια».

Την απουσία του ποσού των 50 δισ. ευρώ από το κείμενο του μνημονίου τόνισε η κυβέρνηση λέγοντας πως καταρρίφθηκε η κινδυνολογία.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής «η κινδυνολογία ως προς τα 50 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο καταρρίφθηκε με την παρουσίαση του επικαιροποιημένου μνημονίου».

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως είναι σαφές ότι στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ο στόχος των 50 δισ. ευρώ και ότι στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται όχι ως στόχος, αλλά ως βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιηθεί έως το 2015 η ελληνική περιουσία με στόχο να υπάρχουν έσοδα 50 δισ. ευρώ.

«Όχι μόνο δεν υπάρχει αντίφαση, αλλά και η επικαιροποίηση του μνημονίου και η έκθεση της Κομισιόν βάζει τα πράγματα στη θέση τους», τόνισε, συμπληρώνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι «στο μνημόνιο περιλαμβάνεται ο στόχος των 15 δισ. ευρώ, αλλά η βούλησή μας για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αξιοποίηση έως το 2015, αναγνωρίζεται από την έκθεση της Κομισιόν».

Την ίδια ώρα πάντως, το κλιμάκιο της Κομισιόν που συμμετέχει στην τρόικα, έδωσε στη δημοσιότητα την πλέον απαισιόδοξη -μέχρι σήμερα- έκθεσή του για την πορεία του ελληνικού προγράµµατος προσαρµογής.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «δεν υπάρχει καµιά εγγύηση για την επιτυχία. Περισσότερο από ποτέ, τα επόµενα βήµατα στην εφαρµογή του προγράµµατος θα απαιτήσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, πολιτικό συντονισµό και τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας».

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων που κατά κύριο λόγο θα στοχεύει στη μείωση των κρατικών δαπανών. Αυτά τα μέτρα είναι κυρίως τα εξής:

* Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο για την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως. Βασικά του στοιχεία θα είναι ο περιορισμός της αναλογίας των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό και η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου