Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Κυρώσεις κατά της Λιβύης


Με ομόφωνο ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε την Κυριακή κυρώσεις κατά της Λιβύης και κατά του ηγέτη της Μουαμάρ Καντάφι με αφορμή τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Συγκεκριμένα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου επέβαλαν εμπάργκο
όπλων στη Λιβύη και ζήτησαν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μ.Καντάφι, μελών της οικογένειας του και στενών συνεργατών. Επιπλέον, παραπέμπουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Η απόφαση επικαλείται το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που επιτρέπει τη χρήση βίας για την επιβολή των κυρώσεων. Το ίδιο κεφάλαιο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών αλλά και την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Σομαλία.

Η υιοθέτηση κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέχει «ηθική υποστήριξη» σε εκείνους που αντιστέκονται στον Μ. Καντάφι, υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ Ιμπραχίμ Νταμπάσι. Πρόσθεσε δε ότι οι κυρώσεις θα βοηθήσουν να μπει ένα τέλος «στο φασιστικό καθεστώς που υπάρχει ακόμη στην Τρίπολη».

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΜΑΧΕΣ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Μετά από 10 ημέρες σφοδρών συγκρούσεων, οι εξεγερμένοι υποστηρίζουν ότι ελέγχουν πλήρως το 80% της χώρας, κυρίως τα ανατολικά με προπύργιό τους τη Βεγγάζη αλλά και περιοχές κοντά σχετικά στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Παραταύτα, απηχώντας προφανώς την επίσημη γραμμή, ο γιος του Καντάφι Σαΐφ αλ-Ισλαμ, υποστήριξε το Σάββατο μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι στα τρία τέταρτα της χώρας η ζωή συνεχίζεται με ομαλούς ρυθμούς.

Στην Τρίπολη το Σάββατο επικρατούσε ηρεμία: τα καταστήματα ήταν ανοιχτά και οι πολίτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους, ενώ αρκετοί υποστηρικτές του Καντάφι ήταν στην Πράσινη Πλατεία από όπου την Παρασκευή απηύθυνε πύρινο διάγγελμα καταγγέλοντας τους εχθρούς της χώρας.

Το βράδυ του Σαββάτου προς τη Κυριακή, μισθοφορικές δυνάμεις πιστές στη κυβέρνηση ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες με αντάρτες στη Ζαουίγια, πόλη όπου υπάρχουν διυλιστήρια πετρελαίου, δυτικά της Τρίπολης.

Τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ άλλοι 30 αιχμαλωτίστηκαν από τους μισθοφόρους, ανέφερε κάτοικος της πόλης στο Reuters, ωστόσο η διασταύρωση των πληροφοριών είναι δύσκολη.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στη Μισράτα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι νεκροί της εξέγερσης έχουν φτάσει τους 1.000 αν και αναφορές από τη χώρα και εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων ανεβάζουν τον αριθμό κατά πολύ, ακόμα και στις 10.000, χωρίς πάντως να είναι για την ώρα δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

Την ώρα που ο έλεγχος της χώρας χάνεται σταδιακά από το καθεστώς Καντάφι –ήδη το ανατολικό τμήμα είναι στα χέρια των εξεγερμένων πολιτών– γίνονται οι πρώτες κινήσεις για την οργάνωση της διάδοχης κατάστασης και τη καθημερινή διαχείριση της ζωής στις περιοχές.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπούντ Ατζλέιλ, έχει ηγηθεί του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης με έδρα την Βεγγάζη στη Βεγγάζη, ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Quryna.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι ο Καντάφι και μόνο φέρει

ευθύνη «για τα εγκλήματα που συνέβησαν» στη Λιβύη και πως η φυλή του, η Καντάντφα, έχει συγχωρεθεί. Επέμεινε δε στην ενότητα του εδάφους της πατρίδας και πως «η Λιβύη είναι ελεύθερη και η πρωτεύουσά της είναι η Τρίπολη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου