Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Έτοιμο να δράσει για τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, ακόμα και με πλαφόν, δηλώνει το υπουργείο Ανάπτυξης


«Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα ακρίβειας και να τιθασεύσουν τιμές, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία του εισοδήματος των πολιτών», δηλώνει
ο αρμόδιος υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με τις δράσεις του υπουργείου στην αγορά των δημητριακών.


Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ.Κασαπίδη, ο κ. Ρόβλιας είπε ότι το υπουργείο έχει τακτικές συναντήσεις με τους φορείς του κλάδου των δημητριακών (έμπορους δημητριακών, ζωοτροφών, αλευροβιομήχανους, αρτοποιούς) και «είναι έτοιμο να παρέμβει εφόσον χρειαστεί».

Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση που απευθύνει ο κ. Ρόβλιας ότι «σε περίπτωση που παρουσιαστούν εκτεταμένες και συντονισμένες πρακτικές αισχροκέρδειας ή εναρμονισμένες πρακτικές, το υπουργείο δεν θα διστάσει να παρέμβει δυναμικά ακόμη και με την επιβολή πλαφόν ή ποσοστού κέρδους, όπως ο νόμος ορίζει».

Ο υφυπουργός είπε ακόμα ότι παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υπόθεση για την οποία διερευνήθηκε αν οι Σύνδεσμοι των αλευροβιομηχάνων ακολούθησαν εναρμονισμένη πρακτική στις τιμές με παρόμοιες αυξήσεις.

Για το θέμα αυτό κινήθηκε η διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων και έγιναν συστάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στο πλαίσιο εξέτασης της υπόθεσης από την τακτική δικαιοσύνη.

Αύξηση 5,2% στο καλάθι της νοικοκυράς

Στο ποσό των 2.253,48 ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 που κόστιζε 2.142,10 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) η αύξηση άγγιξε το 5,2% και υπολογίζεται σε 111,37 ευρώ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός η τιμή των οποίων αυξήθηκε κατά 19,5%.

Στον τομέα των μεταφορών σημειώθηκε αύξηση 15% και στον τομέα της στέγασης αύξηση 9,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου