Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Η πτώση της Ζαουίγια ενισχύει τους αντάρτες


Οι επαναστάτες σφίγγουν τον κλοιό στην Τρίπολη, καθώς πέρασε χθες στα χέρια τους και η Ζαουίγια, μόλις 30 μίλια δυτικά της Τρίπολης, την οποία προσπαθούσε σκληρά το καθεστώς να κρατήσει. Παράλληλα σκληρές κυρώσεις κατά του Καντάφι και των
άμεσων συνεργατών του ελήφθησαν το Σάββατο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Μετά από σκληρές συμπλοκές, τις προηγούμενες ημέρες, χθες εκατοντάδες Λίβυοι διαδήλωναν χαρούμενοι στην κεντρική πλατεία της Ζαουίγια, ανεμίζοντας τη νέα σημαία, που έχει ήδη υιοθετηθεί από τους εξεγερμένους και δεν είναι άλλη από την προκανταφική, μοναρχική σημαία της χώρας.

Οι επαναστάτες στη πόλη-κλειδί ενίσχυαν, επίσης, χθες τα οδοφράγματα και στρατιωτικά άρματα που εγκατέλειψαν οι δυνάμεις προσκείμενες στο Καντάφι. Την ένταση της βαρβαρότητας του καθεστώτος πρόδιδαν χθες οι μεγάλες τρύπες που διακρίνονταν στο τζαμί στο κέντρο της πόλης από την επίθεση που είχε επιχειρήσει την Πέμπτη για να ανακαταλάβει την πόλη. Μάλιστα στο μήνυμά του ο Καντάφι το βράδυ της Πέμπτης έδειχνε να έχει μία εμμονή με τη Ζαουίγια.

Μάλιστα η μεγάλη εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι εξεγερμένοι της Ζαουίγια, αποκαλύπτει και το πόσο κοντά χρονικά μπορεί να είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας, στην οποία έχει οχυρωθεί πλέον ο Καντάφι με τους πιο στενούς του συνεργάτες και ο οποίος προσπάθησε το Σάββατο ξεναγώντας ξένους δημοσιογράφους να δείξει μία εικόνα σταθερής Λιβύης. Ωστόσο η ξενάγηση περιορίστηκε τόσο στα περίχωρα της πόλης, που αποκάλυψε ότι η εξέγερση έχει φτάσει στα σύνορα της πρωτεύουσας:

Στη Βεγγάζη, στο μεταξύ, που αναδείχθηκε σε πρωτεύουσα της επανάστασης καθώς εκτός από δεύτερη σε μέγεθος πόλη είναι και η πρώτη που απαλλάχθηκε από τους δέσμιους του Καντάφι, οι διαδηλωτές ανέθεσαν στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να σχηματίζει μία προσωρινή κυβέρνηση. Στόχος να αποφευχθεί το χάος, που σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να προέλθει μετά τη σιδηρά πειθαρχία του Καντάφη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπντ αλ Τζαλίλ, που αποσκίρτησε την περασμένη βδομάδα συνεχίζει τις επαφές του με φυλάρχους και στρατιωτικούς που έχουν αποσκιρτήσει από το καθεστώς.

Μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα τόνισε ότι «στόχος μας δεν είναι ένα ισλαμικό εμιράτο» ή μία «Αλ Κάιντα». «Ο μόνος μας στόχος είναι να απαλλαγούμε από αυτό το καθεστώς και να επιτρέψουμε στο λαό μας να διαλέξει την κυβέρνηση που θέλει».

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη, μία έκταση 13 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδα και με μόλις 6 εκατ. πληθυσμό, είναι πλέον ελεύθερη εκτός από την Τρίπολη και κάνα δύο μικρές πόλεις πέριξ της πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ η διεθνής πίεση προς τον Καντάφι κορυφώθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επέβαλε κυρώσεις στη Λιβύη. Σε αυτές περιλαμβάνεται αυστηρό εμπάργκο όπλων, «πάγωμα» πόρων του Μουαμάρ Καντάφι, συγγενών του και στελεχών της κυβέρνησής του, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στα ίδια πρόσωπα καθώς και την παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη των δολοφονιών αμάχων στο πλαίσιο της καταστολής των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων που διαρκούν δύο εβδομάδες.

Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οικονομικές κυρώσεις αφορούν το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, μέλη της οικογένειάς του, περιλαμβανομένου του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, και στελέχη του στενού του κύκλου και της κυβέρνησής του.

Το Σ.Α. ψήφισε 15-0 υπέρ της απόφασης, η οποία αναφέρεται ρητώς στο Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο επιτρέπει τη χρήση βίας για την εφαρμογή των κυρώσεων κι έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών και τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στο Ιράκ και στη Σομαλία. Παράλληλα, απαιτεί τον «άμεσο τερματισμό της βίας και να γίνουν βήματα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του πληθυσμού» στη Λιβύη.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από 2.000 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων την 15η Φεβρουαρίου, στον απόηχο των εξεγέρσεων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο που απέβησαν στην ανατροπή προέδρων οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία επί δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου