Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Χ. Παμπούκης: Η περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού πρέπει να δοθεί στους Άραβες επενδυτές από το Κατάρ με διακρατική συμφωνία


«Η περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού πρέπει να δοθεί στους Άραβες επενδυτές από το Κατάρ με διακρατική συμφωνία κι όχι με διαγωνισμό - αν γίνει διαγωνισμός το Κατάρ δεν θα συμμετάσχει», επεσήμανε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, το μεσημέρι της Παρασκευής,
τοποθετώντας μαζί με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη, τη νέα διοίκηση του Invest in Greece.


Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης ανέφερε τα εξής:

• Θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο, μεγέθους περίπου του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες.

• Θα υπάρξει μέρισμα για όλη την Ελλάδα, δηλαδή θα δημιουργηθούν υποδομές που θα ωφελήσουν τη χώρα και θα σηματοδοτήσουν το νέο πρόσωπο της χώρας προς το εξωτερικό, πιθανώς με την κατασκευή ενός κτιρίου - συμβόλου της πόλης.

• Στις προϋποθέσεις που τίθενται από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι το Δημόσιο θα συμμετέχει στην εκμετάλλευση αλλά όχι στη χρηματοδότηση του project.

• Δεν έχει αποφασιστεί αν το έργο θα προχωρήσει με διαγωνισμό ή με διακρατική συμφωνία, σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρξουν ρήτρες διαφάνειας.

• Θα παραμείνουν και θα αξιοποιηθούν όσα Ολυμπιακά ακίνητα βρίσκονται στην περιοχή και ταιριάζουν με τις προδιαγραφές του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, με βάση το master plan του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο.

Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, ενώ για τις κινήσεις της κυβέρνησης και τις επαφές με το Κατάρ θα υπάρξει ενημέρωση τόσο της Βουλής όσο και των πολιτικών αρχηγών.

Θα πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί ότι η περίπτωση του Ελληνικού διαθέτει πληθώρα νομοτεχνικών άλυτων για την ώρα προβλημάτων. Παρά το ότι η κυβέρνηση δημιούργησε την Ελληνικόν Α.Ε. με στόχο να ξεκαθαριστεί το τοπίο τα προβλήματα φαίνεται να είναι αρκετά. Αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό υπάρχουν 30 δημόσιες υπηρεσίες και τα νομοτεχνικά προβλήματα της έκτασης του Ελληνικού είναι πολύ περίπλοκα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοίδης είπε ότι στόχος είναι «να απλοποιήσουμε και να κάνουμε πιο φιλικό το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα». Και πρόσθεσε ότι «το Invest in Greece είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις προσέλκυσης και ξένων άμεσων επενδύσεων αλλά και επενδύσεων από τους έλληνες επιχειρηματίες. Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι έτοιμο όλο το πλαίσιο για τις επενδύσεις στην Ελλάδα για τις νέες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα, του νέου επενδυτικού νόμου. Θα γίνει μία μεγάλη προκήρυξη για 2 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις αλλά είναι έτοιμο ταυτόχρονα και το χρηματοδοτικό πλαίσιο για να κλείσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου