Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Λιγότερα ένσημα για μετανάστες και ποινές για αδήλωτη εργασία


Με σκληρές ποινές, που μπορεί να φτάνουν έως και τη δήμευση περιουσίας, αναμένεται να έρχονται αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα οι εργοδότες που απασχολούν προσωπικό με «μαύρη εργασία», ενώ μειώνονται οι εισφορές των εργαζομένων, κυρίως
των μεταναστών λόγω της κρίσης.


Το μέτρο αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο υιοθέτησης της κοινοτικής Οδηγίας που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά εργοδοτών, οι οποίοι δεν δηλώνουν Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζομένους και συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και της υφυπουργού Εργασίας Αννας Νταλάρα με την ηγεσία της Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Σύμφωνα με την επεξεργασία που έχει γίνει από το υπουργείο Εργασίας, υπάρχει ορατός κίνδυνος αρκετοί αλλοδαποί να εκπέσουν της νομιμότητας, καθώς αντιμετωπίζουν δυσχέρεια στην εξεύρεση των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση άδειας. Αυτή ήταν άλλωστε και η αφορμή να έρθουν από την Κρήτη και να αρχίσουν απεργία πείνας οι 300 μετανάστες.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε τουλάχιστον 120 ένσημα από τα 150 που απαιτούνται σήμερα για την έκδοση παραμονής και εργασίας στη χώρα και από 80 ένσημα σε 50 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάτι που θα διευκολύνει Ελληνες εργαζόμενους και μετανάστες να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της κρίσης, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας, Αννα Νταλάρα, που ανέφερε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν επαφές με κοινωνικές οργανώσεις μεταναστών και τον Συνήγορο του Πολίτη, τόνισε ότι «προσπαθούμε να διασφαλίσουμε επί μακρόν εργαζόμενους μετανάστες, που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν».

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί εξάμηνη παράταση της διαδικασίας απέλασης ώστε να εκτονωθεί η κρίση, κάτι που όμως είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τόσο ο κ. Κουτρουμάνης όσο και η κ. Νταλάρα τόνισαν, ωστόσο, ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλόξενη, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν. Πρόσθεσαν δε, ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες και δεν σχετίζονται με την απεργία πείνας των μεταναστών, στους οποίους έχει παραχωρηθεί το Μέγαρο Υπατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου