Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου από τον ΟΕΚ


Ποιους αφορά και ποια είναι τα κριτήρια
Με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, αλλά με απλήρωτες οφειλές προς παλιότερους δικαιούχους ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας δρομολογεί νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για το 2011. Το
πρόγραμμα θα έχει έτος αναφοράς το 2009 με διάστημα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011.


Η προτεραιότητα στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου καθορίστηκε από την ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων των δικαιούχων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.



Κριτήρια και προϋποθέσεις ένταξης



Αναμορφώθηκαν τα κριτήρια έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα και να στηριχθούν εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη, συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, νέα ζευγάρια και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, εργαζόμενοι με προστατευόμενα μέλη, πάντα με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του ΟΕΚ.



Τηρήθηκε το γενικό εισοδηματικό κριτήριο μέχρι 12.000 ευρώ για την ένταξη στο πρόγραμμα, με αυξημένο ποσό επιδότησης για εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ και από 6.001 ευρώ έως 9.000 ευρώ.



Π.χ., για δικαιούχο παντρεμένο χωρίς παιδιά με εισόδημα α) έως 6.000 ευρώ το επίδομα ανέρχεται στα 125,00 ευρώ ανά μήνα, β) από 6.001 ευρώ έως 9.000 ευρώ 105,00 ευρώ ανά μήνα και γ) από 9.001 ευρώ - 12.000 ευρώ 85,00 ευρώ το μήνα. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 2.000 ευρώ και το ποσό της επιδότησης κατά 25,00 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος.



Τα δικαιολογητικά



Επανακαθορίστηκαν τα δικαιολογητικά και καθιερώνεται διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ώστε να αποκλειστούν οι μη δικαιούχοι από το πρόγραμμα της επιδότησης.



Π.χ. ζητούνται, εκτός από θεωρημένο από αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενοικιαστήριο, πλήρη στοιχεία όχι μόνο του ιδιοκτήτη ή νομέα, αλλά και για την ίδια την κατοικία που μισθώνεται (αριθμός λογαριασμού ΔΕΗ, όροφος κλπ).



Οι κρίσιμες ημερομηνίες



- Αναλυτική ενημέρωση από τον ΟΕΚ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από 16 Μαρτίου 2011.



- Για κατάθεση αιτήσεων και πληροφορίες στα ΚΕΠ από τις 28 Μαρτίου έως την 1η Ιουλίου 2011.



Και νέα πρόγραμμα για κατοικία από τον ΟΕΚ



Παράλληλα ο ΟΕΚ ανακοίνωσε και νέο κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα με έναρξη δημοπρατήσεων από τον Μάρτιο 2011.



Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΕΚ η επεξεργασία αλλαγής του κανονισμού, καθώς και όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων, συνεχίζεται παράλληλα με την αξιολόγηση προτάσεων για νέα προγράμματα και συνεργασίες με πιστωτικούς οργανισμούς.



Η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και σε κάθε περίπτωση θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις μέχρι την 30η Ιουνίου 2011 για την έναρξη των δανειοδοτικών προγραμμάτων.



Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών



Το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν με επιστολή του Οργανισμού όλοι οι δικαιούχοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 από δάνεια ή κατοικίες που έχει χορηγήσει ο ΟΕΚ και για τις προϋποθέσεις ρύθμισής τους.

Κατάθεση ν/σ για το μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων

Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ενιαίο μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων.



Στόχοι του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την εισηγητική του έκθεση, είναι η διασφάλιση της πληρωμής των αγροτών για την πώληση των προϊόντων τους, η διατήρηση αλώβητης της ποιότητας που διαθέτει το προϊόν στο χωράφι, μέχρι να φτάσει αυτό στον καταναλωτή και η διαφάνεια στην αλληλουχία των προσώπων που μεσολαβούν:



«Οι στόχοι επιδιώκεται να επιτευχθούν με την θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του εμπόρου αγροτικών προϊόντων και την εγγραφή τους στο μητρώο, την υιοθέτηση ελάχιστων κριτηρίων από την πλευρά του κεφαλαίου, των επαγγελματικών εγκαταστάσεων και των εγγυήσεων που διαθέτουν, την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όποιον δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στο νόμο, την επιβολή οικονομικών αντικινήτρων στους αγρότες να συναλλάσσονται με εμπόρους εκτός του μητρώου και αυστηρών οικονομικών κυρώσεων σε όσους εμπόρους ενεργούν πράξεις χωρίς να είναι καταχωρημένοι στο μητρώο» αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.



Σημειώνεται πως, στο μητρώο, εγγράφονται υποχρεωτικά, όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια ως έμποροι αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών. Τα ζητούμενα δικαιολογητικά, αφορούν σε στοιχεία για την οικονομική και συναλλακτική φερεγγυότητα των εγγεγραμμένων - και σ’ αυτά περιλαμβάνεται και εγγυητική επιστολή, ύψους από 5.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε εμπόρου. Τα αντικειμενικά κριτήρια ωστόσο, για το ύψος της εγγυητικής επιστολής, ή την απαλλαγή από την υποβολή της, καθώς και ορισμένες άλλες λεπτομέρειες, ρυθμίζονται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου