Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο αναγνωρίζει το Eurogroup


 Το ελληνικό χρέος της Ελλάδας επί του παρόντος δεν είναι διαχειρίσιμο, παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά το ενδεχόμενο μίας ήπιας αναδιάρθρωσης.

Από κοινού δε, με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν, απηύθυναν ύστατη έκκληση στην Ελλάδα για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.
Δεν έκαναν λόγο για πρόσθετη στήριξη, ωστόσο επισήμαναν πως απαραίτητη είναι η συναίνεση της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, προκαλώντας μεικτές αντιδράσεις (περισσότερες πληροφορίες στο πρώτο θέμα).
Συμπερασματικά, οριστικές αποφάσεις για την ελληνική κρίση δεν ελήφθησαν, και με δημοσιεύματά τους, «Wall Street Journal» και «New York Times», υπογράμμιζαν τις διαφωνίες σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών και την ανησυχία που προκαλούν στους επενδυτές, ότι τελικά θα κληθούν και οι ίδιοι να υποστούν απώλειες.
Συγκεκριμένα, πριν τη συνεδρίαση του Ecofin χθες, και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, καθώς το επίπεδο χρέους της δεν είναι διαχειρίσιμο.
«Αυτές οι προσπάθειες, φυσικά δε θα είναι ευχάριστες για τον μέσο πολίτη», είπε, προσθέτοντας: «Αν η Ελλάδα κάνει όλες αυτές τις δυσάρεστες προσπάθειες τα επόμενα χρόνια (...), θα πρέπει να δούμε πως προοδευτικά θα αντιδράσουμε στην κρίση». Oπως ακόμη φέρεται να επισήμανε, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το «DJN», το Eurogroup, μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μίας ήπιας αναδιάρθρωσης.
Ωστόσο, ο ίδιος, διευκρίνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ μίας απότομης προσαρμογής, «επειδή μπορεί να σημαίνει ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης μπορεί να ‘μολυνθούν’ και να βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση».
«Η Ελλάδα πρέπει γρήγορα να ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ για να καταστήσει διαχειρίσιμο το μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της, γιατί επί του παρόντος δεν είναι βιώσιμο», είπε ο κ. Γιούνκερ.
Το βράδυ της Δευτέρας, μετά το Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ, απαντώντας στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και να βγει στις αγορές, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «εξαιρετικά δύσκολη».
Ωστόσο, ανέφερε ότι εάν επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εάν τηρηθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2011, «τότε η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους παίζεται, δεν λέω ότι θα γίνει σίγουρα, αλλά παίζεται».
Για πρώτη φορά στο Eurogroup λοιπόν, οι υπουργοί Οικονομικών, ενώ απέρριψαν την αναδιάρθρωση του χρέους με «κούρεμα» (haircut), φαίνεται πως αναγνώρισαν ως «ενδεχόμενη» μια αναδιάταξη-επιμήκυνση (reprofiling) του ελληνικού χρέους για την επόμενη διετία, ίσως και με τη συμμετοχή και των ιδιωτών, όπως προτείνει η Γερμανία.
Αυτό όμως, «αν και αφού» εξαντληθεί κάθε άλλο περιθώριο βελτίωσης των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή με το Μνημόνιο και κυρίως το πακέτο για αποκρατικοποιήσεις.
«Πρέπει να επαναλάβω ότι μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή. Κανείς δεν ανέφερε απόψε την ανάγκη να γίνει μία εκτεταμένη αναδιάρθρωση», είπε ο κ. Γιούνκερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ρεν, υπογραμμίζοντας: «Δεν θα απέκλεια με σαφή τρόπο κάποιου είδους αναδιάταξη. Δεν έχουμε την επιλογή αναδιάταξη ή τίποτα αλλά μέτρα και μέτρα και μέτρα και τότε ίσως αναδιάταξη».
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οργανισμού με αποστολή την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, είπε ότι είναι μία εναλλακτική λύση η οποία εξετάζεται και την οποία, όπως είπε, δεν υποστηρίζουν όλοι.\ Και ενώ οι Ευρωπαίοι φαίνεται να συμφωνούν με το ΔΝΤ για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δικών τους δανείων, δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, με ποιον τρόπο θα πείσουν τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμφωνήσουν σε μια εθελοντική «ήπια αναδιάρθρωση» τέτοιου είδους.
Ακόμα, άλλωστε και να το πετύχουν, η κίνηση αυτή απλά θα δώσει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο, δεν θα μειώσει το χρέος, όπως ανέφεραν «ΝΥΤ» και «WSJ».
Η ΕΚΤ από την πλευρά της, επιμένει να απορρίπτει κάθε ιδέα ήπιας ή μη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προειδοποιώντας για ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Οσον αφορά στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία επισκιάστηκε από τη σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ (ως εκπρόσωπος μετείχε η αναπληρώτρια διευθύντρια, Νεμάτ Σαφίκ), οι Υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν επίσης το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας κι έδωσαν τη στήριξή τους στον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι, για τη θέση του κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕKT, από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου