Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Να τα βρουν μεταξύ τους τα κόμματα απαιτεί η ΕΕ


 Με δεδομένη την ασυνεννοησία των κομμάτων στην Ελλάδα, που προκαλεί προβλήματα και αντιδράσεις, οι επικεφαλής της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν ότι απαιτείται συναίνεση των κομμάτων ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή, που ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει σύντομα εξελίξεις στην Ελλάδα, ακόμη και πρόωρες εκλογές, αν, τουλάχιστον, τα δύο κόμματα εξουσίας δεν καθίσουν να βρουν κοινά σημεία οικονομικής πολιτικής. Και, δυστυχώς, οι πρώτες ενδείξεις δεν συνηγορούν υπέρ ενός διεξόδου.
Αν και η συναίνεση ήταν ένα θέμα που έμμεσα ετίθετο και στο παρελθόν και από την τρόικα, για πρώτη φορά πλέον οι επικεφαλής της Ευρωζώνης την έθεταν ως προϋπόθεση να συνεχίσει η χώρα να παίρνει τις δόσεις, σε συνδυασμό ασφαλώς με τα νέα μέτρα που απαιτούνται και τα οποία υπολογίζονται στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν αρνητικές, ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμές για «παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας».
Ηταν, ωστόσο, ξεκάθαρος ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στέλνοντας το μήνυμα να υπάρξει διακομματική συμφωνία: «Αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, αν επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση, τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα, αλλά να είναι εφικτά».
Είπε ακόμη ότι προηγουμένως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που χρειάζονται για τη δημοσιονομική προσαρμογή και μετά θα ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, κατά πάσα πιθανότητα στο Eurogroup του Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι αγορές, οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ, τα εθνικά Κοινοβούλια και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αναμένουν από την Ελλάδα να λειτουργεί «ως μία ομάδα με υπεύθυνο τρόπο», όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Σαφέστατος ήταν και ο επίτροπος της Οικονομίας, Ολι Ρεν, τονίζοντας ότι «είναι ουσιώδους σημασίας να μπουν στην άκρη οι κομματικές διαφορές, καθώς θα πρέπει να καμφθούν οι αντιδράσεις για τη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων». Τα θέματα αυτά απαιτούν δημόσια πολιτική στήριξη και συνιστούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Φινλανδός επίτροπος.
Κι ενώ αυτά ελέχθησαν προχθές αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες, χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, επανέλαβε ότι «δεν δίνει στήριξη σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή», καθώς η κυβερνητική πολιτική είναι «γυμναστική στη ματαιότητα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε προγραμματισμένη επίσκεψη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προτάσεις που εξήγγειλε στο Ζάππειο την περασμένη εβδομάδα.
Με τα νέα όμως δεδομένα, όπως είχαν διαμορφωθεί, πλέον, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Παπούλιας τον υποδέχθηκε με τη φράση του Θουκυδίδη «οι καιροί ου μενετοί»!
Ο κ. Σαμαράς ανταπάντησε πως «είναι και μια περίοδος όπου έχουμε την πρόταση για την Οικονομία, τα ζητήματα ασφάλειας, εγκληματικότητας και μετανάστευσης. Ολα αυτά δημιουργούν ένα ζοφερό τοπίο. Πρέπει να βρούμε τις σωστές λύσεις».
Ωστόσο, βγαίνοντας από την 40λεπτη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο, κι ενώ ήδη είχε πάρει διαστάσεις το θέμα της ζητούμενης συναίνεσης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα τα πράγματα πάνε ανάποδα, το 2010 το έλλειμμα ήταν 10%. Σήμερα, παρά τις θυσίες, ακόμη και η Ευρώπη προβλέπει ότι το έλλειμμα για το 2011 και το 2012 θα παραμείνει στο 10%». Kαι πρόσθεσε ότι αυτό είναι «γυμναστική στη ματαιότητα».
Στις επίμονες επισημάνσεις των δημοσιογράφων για συναίνεση, απάντησε ότι «συμφωνία με την Ευρώπη για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους υπάρχει και λέμε ‘ναι’. Σε στήριξη όμως σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή, λέμε ‘όχι’. Για παράδειγμα, αν ένα μέτρο, όποιος κι αν το προτείνει, είναι καλό για την πατρίδα, έχουμε υποχρέωση να το στηρίξουμε. Ενα κακό μέτρο όμως, δεν έχουμε υποχρέωση να το στηρίξουμε».
Ωστόσο, άφησε κι ένα παράθυρο διαλόγου ανοικτό, λέγοντας ότι πεδίο συνεννόησης μπορεί να είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η περιστολή των δημόσιων δαπανών κ.ά., αλλά, όπως διευκρίνισε, «στα φορολογικά μέτρα που ξεζουμίσουν τον κόσμο λέμε ‘όχι’».
Λίγο μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχολίασε ότι «ο κ. Σαμαράς έχει τρόπο να συμβάλει και να ανατάξει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ». Και πρόσθεσε ότι «οι προβλέψεις που έκανε ο κ. Σαμαράς για το έλλειμμα, δεν είναι πάντα βάσιμες και έπεσε έξω όταν τον Μάιο του 2009 είχε προβλέψει πιο χαμηλό έλλειμμα, απ’ αυτό που τελικά διαπιστώθηκε».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε σοβαρότητα και υπευθυνότητα απ’ όλους, τονίζοντας ότι υπάρχει χώρος και πεδίο γι’ αυτό.
Στο θέμα της συναίνεσης, υπέρ της οποίας συνηγορούσε για ένα χρόνο το ΛΑΟΣ, χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε πως «συναίνεση σε κάποιες πτυχές μιας ρεαλιστικής πολιτικής, μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει. Η συναίνεση όμως με πρόσωπα που χρεώνονται αλλεπάλληλες αποτυχίες στην υλοποίηση του όποιου προγράμματος, προφανώς καθίσταται απαγορευτική».
Αντίθετα, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, επανέλαβε την έκκλησή της για εθνική συναίνεση μπροστά στα αδιέξοδα: «Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Οι κομματικές μάσκες πρέπει επιτέλους να πέσουν. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο του εξευτελισμού, να μας θυμίζουν οι ξένοι ότι τα προβλήματά μας είναι εθνικά και όχι κομματικά. Είναι λοιπόν ώρα να πούμε ένα ‘ναι’, ένα μεγάλο ‘ναι’ στην εθνική συνεννόηση, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους και να σταθούμε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων».
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν το διανοούνται, ενώ και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ανέφερε πως υποστηρίζει «την ανάγκη για ένα μήνυμα όλων των πολιτικών δυνάμεων που αξιώνουν αλλαγή πορείας. Ενα κοινό μήνυμα προς τους εταίρους της ΕΕ. Μια στάση ευθύνης προς τους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου