Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

«Καταλαβαίνω τον Χίτλερ»


   Ο σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ σόκαρε τους πάντες όταν τόνισε ότι «καταλαβαίνει τον Χίτλερ», έστω κι αν «δεν ήταν ένας καλός άνθρωπος». «Καταλαβαίνω τον Χίτλερ. Πιστεύω ότι έκανε άσχημα πράγματα, ναι οπωσδήποτε, όμως μπορώ να τον φανταστώ
καθισμένο μέσα στο καταφύγιο του στο τέλος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δανός σκηνοθέτης η ταινία του οποίου «Melancholia» παρουσιάζεται απόψε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. «Λέω μόνον ότι καταλαβαίνω τον άνθρωπο. Δεν είναι ένας καλός άνθρωπος, όμως καταλαβαίνω πολλά πράγματα σ' αυτόν και έχω μια μικρή συμπάθεια γι' αυτόν. Όμως ασφαλώς δεν είμαι υπέρ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν είμαι εναντίον των εβραίων. Είμαι ασφαλώς με τους εβραίους, αλλά όχι υπερβολικά, επειδή το Ισραήλ γίνεται μερικές φορές ενοχλητικό» συνέχισε ο 55χρονος Λαρς Φον Τρίερ, πιστός στη φήμη του ως προβοκάτορα.
Δίπλα του, η πρωταγωνίστρια της ταινίας του, η Αμερικανίδα Κίρστεν Ντανστ, φαινόταν να δυσφορεί μουρμουρίζοντας μάλιστα «Ω Θεέ μου».Ο Λαρς Φον Τρίερ απαντούσε σε μια ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη γερμανική καταγωγή του την οποία ανακάλυψε το 1989, όταν πέθανε η μητέρα του. Ο σκηνοθέτης είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι του αρέσει ο Άλμπερτ Σπέερ, ο σημαντικότερος αρχιτέκτονας του Τρίτου Ράιχ. «Μου αρέσει. Είχε ταλέντο. ΟΚ, είμαι Ναζί». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου