Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Αναζητούν τρόπους συναίνεσης οι πολιτικοί λόγω πίεσης από την ΕΕ


 Ολοι οι πολιτικοί αισθάνονται βαριά πλέον την πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να συμφωνήσουν τα κόμματα στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιηθούν απρόσκοπτα τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα για έξοδο από την κρίση. Οι περισσότεροι
φαίνεται να αναζητούν τρόπους συμφωνίας, χωρίς όμως να δείξουν ότι υποκλίνονται στο μνημόνιο.
Ως αποτέλεσμα, άλλοι ξορκίζουν ρητορικά την ευρωπαϊκή παρέμβαση, όπως έκανε χθες ξαφνικά ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και άλλοι επικαλούνται την αναγκαιότητά της, όπως έκανε ο Πρωθυπουργός, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον τρόπου που μπορεί να επιτευχθεί (αναλυτικά ρεπορτάζ στις σελίδες 4 και 5). Και βέβαια υπάρχει και η Αριστερά που θεωρεί ότι η συναίνεση είναι μία ακόμη δικαιολογία για να χτυπηθούν τα λαϊκά στρώματα!
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της ΕΕ για συναίνεση, oυσιαστικά επιστρέφοντας πίσω στους Ευρωπαίους τις πιέσεις τους για εθνική συνεννόηση στην Ελλάδα. Παράλληλα, δημιούργησε απορία με τη δήλωσή του, αφού η άποψή του ήταν ήδη γνωστή με τα όσα είπε χθες σε αθηναϊκή εφημερίδα, ενώ αναμενόταν να γνωστοποιήσει τις θέσεις του και κατά την χθεσινοβραδινή ομιλία του στο συνέδριο του Εconomist.
Αντίθετα, η κυβέρνηση αυτές τις ημέρες κρατάει χαμηλούς τόνους.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, περιγράφοντας στο συνέδριο του Εconomist με ζοφερό χρώμα τις δυσκολίες στην Οικονομία, τόνισε: «Οσα σας περιέγραψα δεν είναι υπόθεση ενός κυβερνητικού σχηματισμού, πρέπει να είναι υπόθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων».
Και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των προτάσεων της ΝΔ υπάρχουν ζητήματα τα οποία «μπορούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα και θα καλέσουμε τις επόμενες ημέρες τη ΝΔ σε διάλογο», ενώ σημείωσε ότι «οι Ελληνες πολίτες ζητούν μια ευρύτερη συμπαράταξη».
Λίγες ώρες πριν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες μέρες για να αναζητήσουν συναίνεση και συνεννόηση.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Μέγκα», τόνισε «ότι τις επόμενες μέρες, με την εξειδίκευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, που θα έχει πενταετή προοπτική, θα κληθούν τα κόμματα και οι φορείς για να γίνει συζήτηση με στόχο να υπάρξει ένας άξονας πάνω στην οποία θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση».
Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και επανέλαβε πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα γίνει με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (151 ψήφοι).
Στο ίδιο δελτίο, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι «η ΝΔ περιμένει τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει καθορίσει πού συμφωνεί και πού όχι. Η μπάλα είναι στα πόδια του κ. Παπανδρέου», κατέληξε.
Παρεμβάσεις μικρών κομμάτων
Στο μεταξύ, νέα παρέμβαση για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης έκανε ο ΛΑΟΣ με ανακοίνωσή του, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης είχε αφήσει αιχμές κατά των Παπανδρέου και Σαμαρά.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε ζητήσει να καθίσουν όλοι οι αρχηγοί να συζητήσουν γύρω από «ένα πολεμικό συμβούλιο».
Αντίθετα, με ακραίους χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό. Οπως είπε, «ο κ. Παπανδρέου είναι τόσο αδύναμος και φοβισμένος που δεν μπορεί μόνος του να ανταποκριθεί και ζητάει τη βοήθεια του κ. Σαμαρά, ο οποίος όμως τραυλίζει προς την τρόικα ότι θα κάνει τα ίδια, αλλά δεν θέλει συγκυβέρνηση...».
Επίσης, χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό αδίστακτο, είπε ότι έχει ξεπεράσει την Θάτσερ και τον Πινοσέτ, πως θα κάνει ό,τι του ζητήσει η τρόικα και γενικά πως ο κ. Παπανδρέου εξελίχθηκε ως η μεγαλύτερη απογοήτευση των μεταπολιτευτικών χρόνων.
Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι «η πίεση όσο και οι εντολές παίρνουν πλέον χαρακτήρα διαταγών από τις Βρυξέλλες», δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβληθεί η συναίνεση, καθώς «καμιά πολιτική δύναμη δεν προτίθεται να εκχωρήσει την πολιτική της θέση, την άποψή της για τα ζητήματα της Οικονομίας και της χώρας, να εκχωρήσει την άποψη σε ένα γενικό και αόριστο κλίμα συναίνεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου