Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Προσοχή σε μαϊμού ελιές πυκνής φύτευσης


Την προσοχή των παραγωγών εφιστά η εταιρεία Geolivo, με αφορμή φαινόμενα παραπλάνησης κι ενδεχόμενης παράνομης αντιγραφής των γνήσιων φυτών που είναι συμβατά με το σύστημα πυκνής γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση στο Geolivo.gr:

1) Υπάρχουν κατά τόπους φυτωριακές επιχειρήσεις που ισχυρίζονται πως διαθέτουν τις συμβατές ποικιλίες με το σύστημα πυκνής γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας (κυρίως τον κλώνο Arbequina i-18), χωρίς να διαθέτουν καμία πιστοποίηση γι αυτό από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης της Ισπανίας.






2) Άλλες πάλι επιχειρήσεις αναφέρουν πως διαθέτουν την παραδοσιακή Arbequina της Ισπανίας (κι όχι τον κλώνο i-18) κι εσφαλμένα παραπλανούν τους παραγωγούς πως είναι συμβατή σε υψηλή πυκνότητα των 160 - 200 δέντρων / στρέμμα, σύμφωνα με το νέο σύστημα καλλιέργειας.






Τα φαινόμενα αυτά έχουν παρατηρηθεί κυρίως στις περιοχές της Θεσσαλίας (Λάρισα) και Κομοτηνής όπου έχουν εντοπιστεί αγροτεμάχια όπου έχουν ενδεχομένως εγκατασταθεί με φυτά αντιγραφής.






Η εταιρεία (Geoplant ΑΕΕΓΕ - δραστηριότητα Geolivo.gr) έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης των ιδιοκτητών των βιομηχανικών δικαιωμάτων των κλώνων των φυτών στην Ισπανία και πολύ σύντομα θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.






ΠΡΟΣΟΧΗ:


=> Οι γνήσιες ποικιλίες φυτών, φέρουν μπροστά το αγγλικό γράμμα (πρόθεμα) " i " και συνοδεύονται από μπλε καρτελάκι (φυτοϋγειονομικό διαβατήριο) του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης της Ισπανίας. Η γνήσια συμβατή Arbequina είναι μόνο η Arbequina i-18






=> H παραδοσιακή Arbequina ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΗ με το υπέρπυκνο σύστημα και το αργότερο σε μία 10ετία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα συνωστισμού, οδηγώντας το κτήμα σε καταστροφή.






“Αν πιστεύετε πως έχετε προμηθευτεί μη γνήσια φυτά, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για επιβεβαίωση”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου