Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Παγκόσμιο Συνέδριο Αθεϊστών με κρατική ενίσχυση


Επικρίσεις δέχεται η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας για την απόφασή της να χρηματοδοτήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αθεϊστών που θα διεξαχθεί στη Μελβούρνη τον Απρίλιο του 2012.
Η κυβέρνηση, αιτιολογώντας την απόφασή της, υποστήριξε ότι την απόφαση της κυβέρνησης είχε λάβει η πρώην Εργατική κυβέρνηση.

Η υπουργός Τουρισμού Λουίζ Άσερ, πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση γίνεται για «ενίσχυση του τουρισμού» και σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 2.500 σύνεδροι από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν το πρώτο (τριήμερο) Παγκόσμιο Συνέδριο Αθεϊστών, που έγινε στη Μελβούρνη το 2010 και τώρα αναμένονται περισσότεροι.
Τότε οι άθεοι είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση, γιατί ενώ χρηματοδότηση τη σύγκληση της βουλής όλων των Εκκλησιών δεν είχε χρηματοδοτήσει το δικό τους συνέδριο.

Η κυβέρνηση της Βικτώριας εκτιμά ότι από το συγκεκριμένο συνέδριο η τοπική οικονομία θα κερδίσει 7,6 εκατομμύρια δολάρια καθώς θα έρθουν σύνεδροι από κάθε γωνιά της γης.
Το Χριστιανικό Λόμπι γνωστοποίησε πως δεν έχει πρόβλημα με την σύγκλιση του συνεδρίου αρκεί «ο διάλογος να γίνει πολιτισμένα».
Στο προηγούμενο συνέδριο που έγινε στη Μελβούρνη, οι ομιλητές ήταν ιδιαίτερα σκληροί κατά των θρησκειών και κάποιοι που τόλμησαν να πουν ότι «η άγνωστη δύναμη καλύπτει ένα κενό σε κάποιους ανθρώπους που δεν το καλύπτουν πραγματικοί άνθρωποι» αποδοκιμάστηκαν. Στόχος τους, χωρίς εξαίρεση, ήταν όλες οι θρησκείες. Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Βουδιστές κ.ά.

Μεταξύ των ομιλητών του επόμενου συνεδρίου θα είναι οι Ρίτσαρντ Ντόκινς, Κρίστοφερ Χίτσενς, Ντανιέλ Ντένετ και Σαμ Χάρις.
Στο μεταξύ, όπως γράψαμε και στο «Νέο Κόσμο» της Δευτέρας, σε δύσκολη θέση βρίσκεται, για άλλη μια φορά, η πολιτειακή κυβέρνηση Τεντ Μπέιλιου, μετά την απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών της Βικτώριας για την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα δημόσια σχολεία.

 Το συμβούλιο του συνδικάτου των εκπαιδευτικών της Βικτώριας, που εκπροσωπεί 46.000 εκπαιδευτικούς στα δημόσια σχολεία, αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να μη διδάσκεται το μάθημα των ειδικών θρησκευτικών οδηγιών (Special Religious Instruction) κατά τη διάρκεια του σχολικού οραρίου.
Στη σχετική απόφαση που πάρθηκε, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να είναι ελεύθερη και μη θρησκευτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου