Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Προειδοποιεί ο Τόμσεν για εκτροχιασμό του Μνημονίου


Το πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης της Ελλάδας θα εκτροχιαστεί χωρίς αποφασιστικές δράσεις από τη χώρα, προειδοποιεί ο κ. Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα. 

Ο κ. Τόμσεν υπογραμμίζει ότι για να μειωθεί το έλλειμμα θα πρέπει να επιταχυνθούν σημαντικά οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.

"Πλέον η συζήτηση επικεντρώνεται στις δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον δημόσιο τομέα, καθώς δεν μπορούν να μειωθούν άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, όπως δεν μπορούν να αυξηθούν άλλο οι φόροι", υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, εκτιμά ότι δεν θα είναι εφικτή η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος "πολύ κάτω του 10%" χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ΑΕΠ της χώρας φέτος θα διαμορφωθεί περίπου 1% χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Παράλληλα επισημαίνει ότι υπάρχουν ερωτήματα για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012.  "Πιστεύω πως με την επακόλουθη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και τώρα με τη σαφήνεια για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τα spreads θα αρχίσουν να μειώνονται σημαντικά, αλλά θεωρώ ότι αυτό θα συμβεί από τον επόμενο χρόνο", δήλωσε, συμπληρώνοντας επίσης πως το γεγονός ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα αντικατοπτρίζει εξελίξεις που συμβαίνουν εκτός Ελλάδος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου