Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Σκέφτονται το ιπτάμενο… λεωφορείο στην Κίνα


Με στόχο να μειώσουν τα τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δρόμοι στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, οι Κινέζοι ανακάλυψαν το… «Ιπτάμενο Λεωφορείο». Πρόκειται για ένα νέο είδος δημόσιας συγκοινωνίας που θα λειτουργεί στο Πεκίνο πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους. Το συγκεκριμένο κινείται σε ράγες που βρίσκονται στις άκρες του δρόμου και, είτε κινείται είτε βρίσκεται σε στάση, δεν καταλαμβάνει χώρο στον δρόμο, αφού περνάει πάνω από τα οχήματα και μπορεί να κινείται με ταχύτητα που αγγίζει τα 60χλμ./ώρα. 


Σύμφωνα με τη Shenzhen Hashi Future Parking Equipment Co, την εταιρεία που σχεδίασε αυτό το νέο μέσο μεταφοράς, οι πρώτες ράγες για μια δοκιμαστική γραμμή 6 χιλιομέτρων στα δυτικά προάστια του Πεκίνου αναμένονται να δεχθούν τους πρώτους επιβάτες το πρώτο 6μηνο του 2011. Αυτό το νέο μέσο μεταφοράς χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται εν μέρει από ηλιακή ενέργεια. Το «Ιπτάμενο Λεωφορείο» θα μπορούσε να μειώσει κατά 30% την κίνηση στην Κινεζική πρωτεύουσα, η οποία υποφέρει από τεράστια μποτιλιαρίσματα. Αν το πείραμα είναι επιτυχές, το Πεκίνο θα δημιουργήσει ένα δίκτυο 180 χιλιομέτρων για αυτό το νέο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Η κατασκευή του θα κοστίσει λιγότερο σε σχέση με ένα αντίστοιχο έργο για υπόγειο σιδηρόδρομο (56 εκατ. ευρώ δηλαδή το 1/10 του κόστους).  Βέβαια, θα απαιτηθούν ειδικές κατασκευές, για παράδειγμα υπερυψωμένες στάσεις και ειδικά μέσα σηματοδότησης, για να ειδοποιούν τους οδηγούς οχημάτων που δεν θα χωρούν να περάσουν κάτω από το λεωφορείο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου