Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011


 Με χθεσινή του παρέμβαση, ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να αντισταθεί στις πιέσεις εντός και εκτός της Ελλάδας για συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, κατηγορώντας έμμεσα τους επικεφαλής της Ευρωζώνης για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Οπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς «Σύνταγμα, θεσμοί και αξιοπρέπεια επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα».
Διευκρινίσεις για τους λόγους που οδήγησαν τον Αντώνη Σαμαρά να προβεί σε αυτή τη δήλωση, κυρίως προς τους Ευρωπαίους, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας: «Είναι σαφές σε όλους. Οι χθεσινές δηλώσεις που έγιναν από τις Βρυξέλλες καταργούσαν και κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η δήλωση Σαμαρά είναι μια δήλωση εθνικού ηγέτη και όχι αρχηγού κόμματoς», είπε και συνέχισε: «Τονίζει πως στη χώρα υπάρχει κυβέρνηση, μπορεί να διαφωνούμε αλλά υπάρχει. Υπάρχει η αντιπολίτευση, κάνει κριτική, υπάρχει το Σύνταγμα, υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει αξιοπρέπεια. Παρεμβάσεις με την οποία καταργείται ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να γίνονται».
Ερωτηθεις μάλιστα αν υπάρχει απευθείας πίεση προς τη ΝΔ, απάντησε πως «δεν ανησυχώ για τίποτα. Δεν μας πήρε κανένας τηλέφωνο».
Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο εκπρόσωπος της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση πως με τον τρόπο που έγιναν δεν ήταν σωστές, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, διευκρίνισε πως «δεν έχει τεθεί θέμα συγκυβέρνησης, δεν υπάρχει τίποτα ανοιχτό, δεν υπάρχει κανένα θέμα συγκυβέρνησης».
Τέλος, αν και επίσημα δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως ο Αντώνης Σαμαράς θα αποδεχτεί πρόσκληση από τον Γιώργο Παπανδρέου, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα σε κάθε περίπτωση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πάντως, ο κ. Μιχελάκης φρόντισε να επισημάνει πως «συνήθως τον καλούσαν και μετά του έκαναν επίθεση».
Στο μεταξύ, για μία ακόμη φορά ο κ. Σαμαράς σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», επανέλαβε ότι δεν μπορεί να συναινέσει στην κυβερνητική πολιτική:
«Ακόμη και στην υπόθεση εργασίας ότι εμείς θα υπογράφαμε ό,τι θέλουν για να πάρουμε την 5η δόση, ο κ. Ολι Ρεν μπορεί να μας υπογράψει ότι με την ίδια λαθεμένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η Ελλάδα θα πάρει την 6η και 7η δόση;», αναρωτιέται. Και σημειώνει: «Τα μέτρα που είναι καλά για την πατρίδα θα τα στηρίξουμε», αλλά επαναλαμβάνει: «Εγώ δεν αλλάζω θέσεις, δεν δίνω στήριξη σε λανθασμένες πολιτικές που απέτυχαν στην πράξη και οδήγησαν τη χώρα στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών».
Οσον αφορά στις «καθυστερήσεις και τις αποτυχίες της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική», υπογραμμίζει ότι «δεν ευθύνεται η ΝΔ, ούτε η έλλειψη συναίνεσης τους εμπόδισε να κυβερνήσουν».
Παράλληλα, σημειώνει ότι με το αναλυτικό οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε στο Ζάππειο η ΝΔ έχει θέσει με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο το πλαίσιο, ώστε η οικονομία να πάρει το δρόμο της ανάκαμψης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναμενόταν στην ομιλία του στο Economist χθες το βράδυ να τοποθετηθεί εκ νέου στο θέμα της συναίνεσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ωστόσο, την υπό προϋποθέσεις δημιουργία πεδίου συνεννόησης σε κεντρικούς στόχους, βλέπει ο τομεάρχης της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα» τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί ότι ένα σημαντικό μέρος της πολιτικής της έχει αποτύχει. Αρα, θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να συζητήσει για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, ότι υπάρχει ένα ουσιαστικό ζήτημα αποτελεσματικότητας στην άσκηση της πολιτικής της και ότι κάτι πρέπει να κάνει γι’ αυτό. Υπό τις προϋποθέσεις, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση -που πάντα έχει τον πρώτο λόγο σε ζητήματα συναίνεσης- θα δεχθεί να συζητήσουμε σε μια διαφορετική βάση, πιστεύω ότι σε μια τέτοια συζήτηση, η ΝΔ θα προσέλθει και θα συζητήσει. Εχει καταθέσει μια πρόταση και δημιουργείται ένα πεδίο συνεννόησης. Για παράδειγμα, σε ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και των δύο κομμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου