Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Deutsche Bank: Ακανθώδες το ζήτημα του ελληνικού χρέους


Λόγους για να είναι αισιόδοξη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, βρήκε η Deutsche Bank σε ανάλυσή της για τον κλάδο με ημερομηνία 19 Μαΐου, δηλώνοντας μάλιστα ότι διατηρεί "θετική" στάση για τις τράπεζες.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρηματοδοτούνται καλά, έχοντας

ολοκληρώσει ήδη το 38% των αναγκών τους για το έτος, στο α΄ τρίμηνο το momentum για τα κέρδη ανά μετοχή βελτιώθηκε, και το καλοκαίρι αναμένεται να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για τα stress tests, την έκθεση σε κρατικό χρέος και το νέο θεσμικό πλαίσιο», είναι οι λόγοι αισιοδοξίας της γερμανικής τράπεζας.

Επισημαίνει ωστόσο πως η πιθανότητα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παραμένει ένα «ακανθώδες ζήτημα». Η άποψη της Deutsche Bank είναι ότι μια «σκληρή» αναδιάρθρωση δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2013. Αλλά ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, ένα haircut 50% επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων και μια περαιτέρω απομείωση 15% στα δάνεια, δεν θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές πέρα από τις ελληνικές τράπεζες. Ακόμη, θεωρεί πως τα stress tests είναι μάλλον απίθανο να καθησυχάσουν τους επενδυτές, αλλά τουλάχιστον, θα βελτιώσουν τη διαφάνεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η μεγαλύτερη συμμετοχή σε ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι από την BNP Paribas, με 5 δισ. ευρώ, όπου ένα haircut 50% θα της δημιουργούσε προ φόρων ζημιές 2,5 δισ. Εκτιμά πως θα υπάρχουν ασφαλώς και άλλες επιδράσεις, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν ένα υψηλό ρίσκο κρατικοποίησης. Αλλά αυτό δεν θα σημαίνει απαραιτήτως και τη δημιουργία προβλημάτων, «όπως είδαμε πρόσφατα από την κρατικοποίηση αρκετών ιρλανδικών τραπεζών. Η κρατικοποίηση δεν δημιουργεί απαραίτητα αστάθεια».

Προσθέτει πως μπορεί ακόμη να θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ευρώ ή της ΕΚΤ, «αλλά αυτό είναι μια ευρύτερη εικόνα και δεν αφορά συγκεκριμένα ρίσκα για τις τράπεζες». Όπως σχολιάζει, εάν η ελληνική κρίση οδηγήσει σε κρίση του ευρώ, ή ακόμη χειρότερα, μια κρίση στην οικονομία της ευρωζώνης, τότε οι τράπεζες θα πληγούν. «Αλλά για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης, οι ελληνικές απομειώσεις δεν φαίνονται άμεση απειλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου