Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Αλβανία: Καλά κρατεί η σύγκρουση Μπερίσα - Ράμα

Σε έντονη αντιπαράθεση, με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, επιδόθηκαν, αργά χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενος δήμαρχος Τιράνων, Έντι Ράμα, με
αφορμή την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου.


Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε (και εκτελεί) την καταμέτρηση και των ψήφων που βρέθηκαν σε λάθος κάλπη (στην κάλπη για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων και όχι σε αυτή για τον δήμαρχο) για την ανάδειξη του δημάρχου Τιράνων. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, ο υποψήφιος του οποίου Λουλζίμ Μπάσα απέκτησε προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, Έντι Ράμα, αν και ήταν δέκα ψήφους πίσω στα προκαταρκτικά αποτελέσματα.



«Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή εφαρμόζει το νόμο και υπερασπίζεται από το κράτος», είπε χθες ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος υπεραμύνθηκε το έργο της Επιτροπής, από την οποία και ζήτησε να συνεχίσει το έργο της. Στην συνέχεια, καταφέρθηκε με σκληρό τρόπο κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «όρμησαν ως πρωτόγονοι πάνω από τα κεφάλια της αστυνομίας, απείλησαν σωματικά τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και έκαναν σχέδια για να κάψουν τα ψηφοδέλτια». «Η απάντησή μας», πρόσθεσε, «είναι μόνο ο νόμος και το κράτος δικαίου. Η βία, οποιασδήποτε φύσης, θα συναντήσει όλη τη σκληρότητα του νόμου», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.



Άμεση ήταν η απάντηση του Έντι Ράμα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είπε, δεν θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα για τα Τίρανα, διότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, «ανατρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στο τραπέζι».



"Εξ ονόματος των υψηλών συμφερόντων της χώρας, καλώ το Σαλί Μπερίσα να σταματήσει αυτή την γελοιότητα, πριν να είναι πολύ αργά. Η αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν θα επιτρέψει την ανατροπή του αποτελέσματος για τα Τίρανα, αλλά δεν θα αναγνωρίσει ούτε την κυβέρνησή σου», είπε ο κ. Ράμα, ο οποίος κατέστησε υπεύθυνο για την κρίση και το υψηλό κόστος που πληρώνει η χώρα στην πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον πρωθυπουργό της χώρας «Ο λαός θα διαδηλώνει κάθε μέρα και περισσότερο για να αντικρούσει την τρομοκρατία της βίας», κατέληξε ο κ. Ράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου