Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ο Λουκάς Παπαδήμος επιβεβαιώνει το μέτωπο ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ

Το αρραγές μέτωπο πίεσης από ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει άμεσα σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα και αποκρατικοποιήσεις, ως ύστατη λύση σωτηρίας, φέρεται να επιβεβαίωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες την Πέμπτη, ο κ. Παπαδήμος μετέφερε στον κ.
Παπανδρέου, αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ:
Αν υπάρξει οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης, η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση δανεισμού. Αυτό θα σήμαινε τέλος στη ρευστότητα για τη χώρα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αποκομμένες από το διατραπεζικό σύστημα, εξαιτίας των συνεχών υποβαθμίσεων της Οικονομίας, όπως έγραψε και ο «Ε.Κ.» χθες.
Από αυτό, προκύπτουν τα εξής σημαντικά στοιχεία:
Πρώτον, ενώ οι θεσμικοί δανειστές της Ελλάδας, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, διαφωνούν για τον καλύτερο τρόπο να σωθεί η Ελλάδα, συμφωνούν σε κάτι. Η κυβέρνηση, αν είναι δυνατόν ή αναγκαίο- και με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νέα μέτρα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, αν θέλει να ελπίζει σε περαιτέρω στήριξη.
Ο κ. Παπαδήμος, εξάλλου, πέρα από την προειδοποίηση, φέρεται να μετέφερε την κρισιμότητα της συγκυρίας και τις μηδαμινές επιλογές, που έχει η Ελλάδα.
Μόλις τη Δευτέρα το βράδυ, τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση έκρουσαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν.
Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, το έκανε ακόμη πιο σαφές. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, διαφορετικά αυτό κινδυνεύει να εκτροχιαστεί», τόνισε, προσθέτοντας: «Τα φρούτα στα χαμηλά κλαδιά, τελείωσαν για την κυβέρνηση». Δηλαδή, αν όχι τα χειρότερα, σίγουρα τα πιο δύσκολα, είναι μπροστά.
Και αυτό, καθώς η Ελλάδα παραμένει αποκομμένη από τις αγορές, αλλά και εκτός στόχων Μνημονίου με κίνδυνο να χάσει δόσεις από τα δάνεια διάσωσης, αλλά και την πρόσθετη στήριξη.
Οι διχογνωμίες σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και οι διαφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα, ανησυχούν και τους τελευταίους επενδυτές που πιστεύουν πως η ελληνική οικονομία θα τα καταφέρει.
Η τρόικα, μάλιστα, παρότι ήταν στην Αθήνα για δύο εβδομάδες, επιστρέφει τις επόμενες μέρες για νέα σειρά διαβουλεύσεων με κυβερνητικά στελέχη.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι πλέον η ΕΚΤ «παίρνει» το όπλο της. Με τα πρώτα δάνεια διάσωσης, δόθηκε χρόνος στις τράπεζες της ΕΕ να μειώσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα. Μεγάλο μέρος αυτών, όμως, κατέληξε μέσω εγγυήσεων για δανεισμό στις ελληνικές τράπεζες ή της δευτερογενούς αγοράς στην ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ, έδωσε οξυγόνο στην ελληνική οικονομία μέσω των τραπεζών, δεχόμενη ομόλογα ως εγγύηση, ακόμη και μετά την υποβάθμισή τους. Τώρα, απλά απειλεί να σταματήσει να χορηγεί οξυγόνο-ρευστότητα, παρεμβαίνοντας στις πολιτικές εξελίξεις.
Πέρα από την πίεση στην κυβέρνηση, ρίχνει και βάρος στην αντιπολίτευση. Πώς; Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε κάθε αφορμή μιλά για την αναγκαιότητα ρευστότητας ακόμη και στο δικό του σχέδιο διάσωσης.
Το έμμεσο μήνυμα της ΕΚΤ, είναι απλό. ‘Η συναίνεση για μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις (όπως ζητά ΔΝΤ και ΕΕ) ή τέλος η ρευστότητα, η οποία αποκλειστικά εξαρτάται από την ΕΚΤ.
Και αν κάτι ανακαλεί στις μνήμες αυτό, ας δούμε τι έγραφε η «Wall Street Journal» στα τέλη Δεκεμβρίου, για το παρασκήνιο διάσωσης της Ιρλανδίας, υπενθυμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεχθεί εγγυήσεις 100 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις μέσα σε 3 χρόνια. Επίσης, η ΕΚΤ, φέρεται να έχει στην κατοχή της περίπου 50 δισ. ευρώ, μέσω αγοράς και άλλα σχεδόν 140 δισ. ευρώ σε μορφή εγγυήσεων.
«Η Ιρλανδία δέχτηκε πλήγμα από τον τραπεζικό τομέα. Το Δουβλίνο το 2008 είχε εγγυηθεί πως θα κάλυπτε τους επενδυτές εξ’ ολοκλήρου. Καθώς οι απώλειες αυξάνονταν, η κυβέρνηση έπρεπε να δανείζει όλο και περισσότερα χρήματα στις τράπεζες.
Μέχρι το καλοκαίρι η Ιρλανδία βρισκόταν σε ένα μη βιώσιμο κύκλο: Οσο πιο πολλά έχαναν οι τράπεζες, τόσα έδινε το κράτος, επιβάλλοντας μεγαλύτερη λιτότητα. Οσο μειώνονταν τα έσοδα εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης, τόσο λιγότερο αξιόπιστη ήταν η εγγύηση της κυβέρνησης για τις τράπεζες. Τότε παρενέβη η ΕΚΤ, παρέχοντας βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Μέχρι τα τέλη του θέρους η ΕΚΤ είχε δανείσει 60 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, τρομαγμένοι επενδυτές και καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους.
Πέρα από τις τράπεζες ο κ. Τρισέ ανησυχούσε και για την ιρλανδική κυβέρνηση. Από το Μάιο, η ΕΚΤ, είχε αγοράσει πέρα από τα ελληνικά και αρκετά ιρλανδικά ομόλογα για να στηρίξει την Οικονομία της άλλοτε ‘κέλτικης τίγρης’. Η ΕΚΤ, απεύθυνε έκκληση για πιο πολλές περικοπές. Στις 7 Σεπτεμβρίου σε σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο κ. Τρισέ διεμήνυσε στον υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Λένιχαν, πως είχε ‘όρεξη για δημοσιονομική πειθαρχία’.
Ο Ιρλανδός αρνήθηκε πως παράλληλα υπήρχε πίεση στη χώρα του ώστε να λάβει διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Στις 16 Νοεμβρίου οι Υπουργοί Οικονομικών συγκεντρώθηκαν στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πιέζοντας τον Ιρλανδό ομόλογό τους να δεχτεί τη διάσωση ώστε να σταματήσει ο πανικός στις αγορές. ‘Πρέπει να γίνει απόψε’, διεμήνυσε ο κ. Τρισέ στον Λένιχαν.
Η Ιρλανδία προσπάθησε να αντισταθεί. Ομως, στις 18 του μήνα, οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες παρέδωσαν τελεσίγραφο στον Ιρλανδό ομόλογό τους:
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απαγόρευε τη χρηματοδότηση προς την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας αν η κυβέρνηση δεν λάμβανε τη διάσωση. Η οικονομική βοήθεια εγκρίθηκε τελικά στις 28 Νοεμβρίου».
Και για όσους αναρωτιούνται τι σχέση έχει αυτό με την Ελλάδα, η οποία ήδη έχει δεχτεί διάσωση, υπενθυμίζουμε ότι μία από τις προτάσεις για να στηριχθεί εκ νέου η χώρα, καθώς παραμένει αποκομμένη από τις αγορές, είναι νέα δάνεια, με σκληρούς όρους, που μπορεί να περιλαμβάνουν και εγγυήσεις επί της κρατικής περιουσίας.
[8:16:44 μμ] Ath Vaso: Επιστολές Σαμαρά σε Eυρωπαίους
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα - «Βήμα online»). Θέλοντας να αντιστρέψει το κλίμα σε βάρος του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να καταστήσει γνωστές τις προτάσεις του, αλλά και το γιατί δεν συναινεί στην κυβερνητική πολιτική.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», ο πρόεδρος της ΝΔ απέστειλε προσωπικές επιστολές σε κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τις οποίες τους γνωστοποιεί το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως το κατέθεσε στο Ζάππειο, πρόσφατα.
Ο κ. Σαμαράς έχει αποστείλει επιστολές στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν.
Επικαλούμενο υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, «Το Βήμα» γράφει ότι ο κ. Σαμαράς είχε δώσει εξ’ αρχής εντολή να υπάρξει ακριβής μετάφραση της οικονομικής πρότασης που παρουσιάστηκε από τον ίδιο στο Ζάππειο, την Πέμπτη 12 Μαϊου, αλλά και των παραρτημάτων και διαγραμμάτων που τη συνοδεύουν, ώστε να αποσταλούν στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Το ίδιο είχε γίνει και με τους εκπροσώπους της τρόικας, που τον συνάντησαν, την επομένη του Ζαππείου ΙΙ, στα γραφεία της ΝΔ. Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή τους, οι κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και Ματίας Μορς (νέος επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα) παρέλαβαν σε μετάφραση το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Με την κίνησή του αυτή, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να κάνει γνωστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο την πρότασή του και να αναδείξει, όπως υποστηρίζουν τακτικοί συνομιλητές του, το φιλελεύθερο χαρακτήρα του Ζαππείου ΙΙ, που κατ’ αυτόν είναι πιο προωθημένος σε πολλά σημεία, π.χ. στις αποκρατικοποιήσεις.
Με την επιλογή να αποστείλει επιστολές, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους, ότι δεν ισχύουν οι επικρίσεις πως το κόμμα του δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο και δεν συναινεί σε πολλά σημεία του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος. Βασικός στόχος είναι να αναδείξει το επιχείρημά του, ότι το «γαλάζιο» οικονομικό πρόγραμμα, είναι και κοστολογημένο και εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό και είναι το «κλειδί» για την έξοδο από την κρίση. Κυρίως επιδιώκει να πείσει ότι με το Ζάππειο ΙΙ, μπορεί να γίνει πραγματικά η επανεκκίνηση της οικονομίας. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θέλει να αλλάξει και το κλίμα που υπάρχει στους κόλπους της Ε.Ε. για τη ΝΔ, καθώς τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι δηλώσεις Ευρωπαίων που ζητάνε μετ’ επιτάσεως να υπάρξει συναίνεση των δυο κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου