Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Το αλκοόλ συνδέεται με τον καρκίνο


H κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με την ομογενή επιστήμονα Δρ Ελένη Ζορμπά, η οποία είναι επικεφαλής του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού και της Ωοθηκών.

Σύμφωνα με την Δρ. Ζορμπά, πολλές γυναίκες αγνοούν το γεγονός ότι ακόμα και η συνιστώμενη ημερήσια δόση αλκοόλ, δηλαδή (δυο ποτά( αυξάνει κατά 13% το ενδεχόμενο να προβληθεί μια γυναίκα από καρκίνο.

«Για κάθε έξτρα ποτό οι πιθανότητες αυξάνονται 7%» είπε η Δρ. Ζορμπά.
Η ομογενής επιστήμονας κάλεσε τις γυναίκες να μειώσουν όσο το δυνατόν την κατανάλωση αλκοόλ.

«Η εκδήλωση καρκίνου του μαστού σε κάποιες γυναίκες είναι εκτός του ελέγχου της. Γήρανση, οικογενειακή ιστορία κ.α. Όμως και οι ίδιες οι γυναίκες με τις επιλογές τους μπορούν να μειώσουν τις όποιες πιθανότητες είπε η Δρ. Ζορμπά που κάλεσε τις γυναίκες να προσέχουν την διατροφή τους και να ασκούνται.
Στο μεταξύ, η αυστραλιανή κυβέρνηση ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης και της ομογένειας με στόχο την βελτίωση της υγείας της.
Με σύνθημα «Αντάλλαξέ του» η διαφημιστική εκστρατεία καλεί τους ομογενείς να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία ανταλλάσοντας ένα γεύμα με λιπαρά με ένα υγιεινό γεύμα, το αλκοόλ με νεκρό και το καθισιό με άσκηση.

 Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, το αλκοόλ ενοχοποιείται για το 10% των κακοηθειών στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες. Μάλιστα, για τους άνδρες που ξεπερνούν την ημερήσια συνιστώμενη δόση το ποσοστό ανεβαίνει και φτάνει στο 18%, ενώ στις γυναίκες στο 4%.
Οι μορφές καρκίνου που εμφανίζονται πιο συχνά και συνδέθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα με το αλκοόλ είναι:
* 44% στο ανώτερου πεπτικό συστήματος (στόματος-λαιμού-οισοφάγου)
* 33% στο έντερο και
* 25% των στο ήπαρ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα αλκοολούχο ποτό περιέχει περίπου 12 γραμμάρια αλκοόλ και ισοδυναμεί με ένα ποτήρι κρασιού 125 ml (χιλιοστόλιτρα) ή με ένα ποτήρι μπίρα των 260 ml. Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για τους άνδρες είναι δύο μερίδες αλκοόλ (24γραμμάρια) ή δύο ποτήρια κρασιού.
Πολλές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κατανάλωση αλκοόλ είχε περιοριστεί σε δύο αλκοολούχα ποτά τη μέρα από τους άνδρες και σε ένα ποτό τη μέρα από τις γυναίκες, κάτι που συστήνουν πολλοί οργανισμοί υγείας. Και ακόμα, περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου θα αποφεύγονταν, αν οι άνθρωποι μείωναν την κατανάλωση αλκοόλ κάτω από αυτά τα όρια ή έκοβαν το αλκοόλ τελείως.
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το πολύ αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κυρίως καρκίνο του ήπατος, του μαστού, του εντέρου, του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.

Όταν το αλκοόλ διασπάται στον οργανισμό, παράγει μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μετατροπής των κυττάρων σε καρκινικά.
Ο περιορισμός του αλκοόλ, μαζί με τη σωματική άσκηση, τον έλεγχο του βάρους και το κόψιμο του τσιγάρου, είναι από τους κυριότερους παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου