Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ο Πάγκαλος θα εποπτεύει την υλοποίηση

Ταχείς ρυθμούς προκειμένου «η Αθήνα να μη βυθιστεί στη βία» ζήτησε ο πρωθυπουργός από τα μέλη της κυβέρνησης, στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε για τη διάσωση του κέντρου της πρωτεύουσας. Τους ρυθμούς, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου, θα παρακολουθεί ο κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος ετέθη επικεφαλής του συντονισμού των δράσεων και των παρεμβάσεων που πρόκειται να γίνουν. Ο κ. Παπανδρέου
γνωστοποίησε επίσης ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων θα επεξεργαστεί νέο πλαίσιο για τις πορείες, προκειμένου να μην παραλύει καθημερινά το κέντρο της Αθήνας.


Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι κατέληξε στη λύση του κ. Πάγκαλου προκειμένου να αμβλυνθούν και οι εντάσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν κατόρθωσαν να έχουν κοινή αντίληψη. Ο ίδιος έθιξε εμμέσως το θέμα της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των υπουργών του, λέγοντας ότι «δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις». Αν και ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τον «φόρτο εργασίας» που έχουν τα συναρμόδια υπουργεία, ζήτησε από τους υπουργούς του να ασχοληθούν «το ταχύτερο δυνατόν» με τα ζέοντα προβλήματα του κέντρου των Αθηνών.


«Η παρέμβασή μας», τόνισε, «δεν αποσκοπεί απλώς στην αυτονόητη ασφάλεια του κέντρου, αλλά στο να ξαναβρεί η πόλη την ψυχή της». Η επιλογή του κ. Πάγκαλου έγινε από τον κ. Παπανδρέου κυρίως διότι ετέθη θέμα φόρτου εργασίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως για τόσο πολύπλοκο σχέδιο, στο οποίο οι συναρμοδιότητες θα δημιουργούσαν διαρκείς καθυστερήσεις, χρειαζόταν ως υπεύθυνος κάποιος με λιγότερες καθημερινές δραστηριότητες. Η τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου έχει βεβαίως τις προβληματικές πτυχές της, καθώς είναι γνωστό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως διαφωνεί ανοιχτά με τους χειρισμούς ενός από τους κεντρικούς υπουργούς της διαδικασίας, του κ. Χρ. Παπουτσή.


Έγινε μάλιστα γνωστή επιστολή του κ. Πάγκαλου προς κάτοικο της περιοχής της Κερατέας, όπου φάνηκε να κατακρίνει τους χειρισμούς της αστυνομίας στο θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στο χθεσινό υπουργικό, ο κ. Παπουτσής βρέθηκε υπό πίεση, καθώς ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον υπουργό, είπε ότι θεωρούσε «λυμένο» το ζήτημα της απογραφής των μεταναστών στο κέντρο. Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι τα πανεπιστήμια έχουν αποφύγει να της παραδώσουν αναφορά ως προς τη χωροθέτηση του ασύλου, και για τον λόγο αυτό το υπ. Παιδείας θα προχωρήσει μονομερώς. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε να γίνουν άμεσα επιχειρήσεις «σκούπα», ώστε να δοθεί μήνυμα και να τονωθεί η ψυχολογία τόσο των πολιτών όσο και της αγοράς του κέντρου.


Στο υπουργικό μίλησαν και οι κ. κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Χρ. Παπουτσής, Γ. Ραγκούσης, Αννα Διαμαντοπούλου, Δ. Κουσελάς και Γ. Κουτρουμάνης. Εξ αυτών ίσως τη μεγαλύτερη εμπειρία ενασχόλησης σε ζητήματα του κέντρου έχει η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων για την πρωτεύουσα. Σε αυτό το γεγονός αποδίδουν κυβερνητικοί παράγοντες και την αρχική ενόχλησή της, όταν πληροφορήθηκε πως στο υπουργικό δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των εισηγητών.


Τελικώς, η κ. Διαμαντοπούλου περιελήφθη στους εισηγητές. Στο χθεσινό υπουργικό, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι κ. Γ. Καμίνης και Γ. Σγουρός, συμφωνήθηκε ότι η επόμενη αξιολόγηση των δράσεων για το κέντρο θα γίνει τον Σεπτέμβριο, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν και ορισμένα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου