Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Έφτιαξαν κύτταρα που πλήττουν το Αλτσχάιμερ


Είδος κυττάρων που πεθαίνει πρόωρα σε ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο Αμερικανοί επιστήμονες. Η νέα μέθοδος μπορεί τώρα να οδηγήσει στη δημιουργία
σημαντικών αποθεμάτων τέτοιων κυττάρων, που θα χρησιμοποιούνται σε δοκιμές νέων φαρμάκων ή θα μεταμοσχεύονται με στόχο την ανάκτηση της μνήμης.
Η νέα τεχνική θα βοηθήσει στη μελέτη της νόσου του Αλτσχάιμερ, όχι σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά σε ανθρώπινα κύτταρα. «Τα κύτταρα αυτά είναι κρίσιμα για τις λειτουργίες της μνήμης», λέει ο δρ Τζακ Κέσλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν. Η ομάδα χρησιμοποίησε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα για να δημιουργήσει νευρώνες –από τα πρώτα κύτταρα που πλήττονται από Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να προσφέρει πολύ μεγάλο αριθμό τέτοιων κυττάρων, καθώς χρησιμοποιούν δερματικά κύτταρα τα οποία «προγραμματίζουν» εκ νέου, ώστε να επανέλθουν στην πρωταρχική τους (βλαστοκυτταρική) κατάσταση. Τα κύτταρα αυτά, που ονομάζονται iPS και μετατρέπονται σε νευρώνες, μπορούν να δημιουργηθούν από κύτταρα ασθενών της νόσου Αλτσχάιμερ, επιτρέποντας στην επιστημονική ομάδα να εξετάσει τις διαφορές μεταξύ υγιών και ασθενών κυττάρων. «Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για την ασθένεια τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να παρασκευάσουμε αποτελεσματικά φάρμακα» λέει ο δρ Ουίλιαμ Τις, επικεφαλής της Αμερικανικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν φάρμακα που να εμποδίζουν την εξέλιξη της νόσου, που επηρεάζει 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από αυτούς ηλικιωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου