Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ρήγμα 300 χλμ στη θάλασσα


   Ένα ρήγμα μήκους 300 χιλιομέτρων μέσα στη θάλασσα δημιούργησε ο σεισμός στην Ιαπωνία, ο οποίος χαρακτηρίζεται ο 5ος ισχυρότερος στην ιστορία.

Ο σεισμός στη βορειοανατολική Ιαπωνία προκλήθηκε από τον ίδιο μηχανισμό που δημιούργησε το φονικό τσουνάμι της Σουμάτρας το 2004 και το σεισμό της Χιλής πέρυσι: το άκρο μιας τεκτονικής πλάκα βυθίστηκε απότομα κάτω από τη γειτονική της, παραμορφώνοντας το γήινο φλοιό.
Η Ιαπωνία διέτρεχε και διατρέχει υψηλό κίνδυνο, δεδομένου ότι βρίσκεται στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς: ένα τόξο σεισμικών και ηφαιστειακών ζωνών γύρω από τον Ειρηνικό, πάνω από τα όρια των τεκτονικών πλακών, στο οποίο εκδηλώνεται το 90% όλων των σεισμών στον πλανήτη.
«Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτόν τον σεισμό ισοδυναμεί σχεδόν με την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας σε διάστημα ενός μήνα» ανέφερε στο Associated Press o Μπράιαν Ατγουότερ, επιστήμονας της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS).
Περισσότεροι από 80 μετασεισμοί μεγέθους άνω των 5 βαθμών καταγράφηκαν μετά την κύρια δόνηση.
Στις ΗΠΑ, σεισμολόγοι ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός εκδηλώθηκε λιγότερο από 10 χιλιόμετρα κάτω από τον βυθό του ωκεανού, σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από τις ακτές. Δημιούργησε ρήγμα στο βυθό σε μήκος 300 χιλιομέτρων -μήκος μεγαλύτερο από την ακτογραμμή της πολιτείας της Ουάσινγκτον, είπε ο γεωφυσικός Πολ Έρλε της USGS.
Όπως αναφέρει το Reuters, το κλείσιμο τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων μετά το σεισμό στην Ιαπωνία καταδεικνύει ότι οι εφεδρικές γεννήτριες στους πυρηνικούς αντιδραστήρες των ΗΠΑ είναι ανεπαρκείς.
«Δεν πιστεύουμε ότι οι προδιαγραφές ασφάλειας για τους αντιδραστήρες των ΗΠΑ είναι επαρκείς για την προστασία του κοινού σήμερα» είπε στο πρακτορείο ο Έντουιν Λάιμαν, αρμόδιος για θέματα παγκόσμιας ασφάλειας στην έγκριτη 'Ένωση Ανήσυχων Επιστημόνων (UCS) των ΗΠΑ.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου