Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Ανακαλεί η Μέρκελ την παράταση ζωής στους πυρηνικούς σταθμούς της Γερμανίας


Βερολίνο, Γερμανία
Ο πυρηνικός συναγερμός που έχει σημάνει στην Ιαπωνία μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθούν στον τομέα αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες.  Η Ελβετία αναστέλλει τα σχέδια για νέα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ στη Γερμανία η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αποφασίζει «πάγωμα» της απόφασης να δοθεί παράταση ζωής στους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας -ζήτημα καίριας σημασίας στις φετινές περιφερειακές εκλογές.

Εντολή για επανέλεγχο των συστημάτων ασφαλείας όλων των πυρηνικών σταθμών της χώρας έδωσε, εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ινδίας.

Με την Ιαπωνία να αγωνίζεται να ελέγξει την κρίση που έχει ξεσπάσει, η συζήτηση για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Στη Γερμανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των κατοίκων αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια. Περίπου 40.000 άνθρωποι σχημάτισαν το Σάββατο μια ανθρώπινη αλυσίδα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Νεκαρβεστάιμ, έξω από τη Στουτγάρδη, για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική. Η διαδήλωση είχε προγραμματιστεί πριν την καταστροφή στην Ιαπωνία.

«Το δυστύχημα στην Ιαπωνία μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα αναθεώρηση της πολιτικής της Ευρώπης» λέει ο Χένρικ Πάουλιτς από την Οργάνωση Διεθνών Φυσικών για την Αποτροπή του Πυρηνικού Πολέμου. «Οι κυβερνήσεις δεν έχουν μιλήσει με ειλικρίνεια για τα επίπεδα ασφαλείας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας» αναφέρει, σύμφωνα με τους New York Times.

Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν το Σαββατοκύριακο να διαβεβαιώσουν την κοινή γνώμη ότι δυστυχήματα σαν κι αυτό της Ιαπωνίας δεν μπορεί να συμβούν στις χώρες τους, ή οπουδήποτε στην Ευρώπη, λόγω της γεωλογίας του εδάφους.

Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ είχε λάβει πρόσφατα την επίμαχη απόφαση να παρατείνει τη ζωή των 17 πυρηνικών εργοστασίων της χώρας κατά 12 χρόνια.

Η διαδήλωση του Σαββάτου έγινε στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα δώσει μάχη σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε την Κυριακή να αναστείλει το σχέδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας των γερμανικών πυρηνικών σταθμών. Η απόφαση φέρεται να ελήφθη την Κυριακή και να εγκρίθηκε τη Δευτέρα από την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σε συνέντευξη Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ και του Γκίντο Βέστερβελε στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα. Πηγές αναφέρουν ότι η αναστολή μπορεί να έχει τρίμηνη ισχύ.

Ήδη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι μπορεί να ανασταλεί η κυβερνητική απόφαση για την παράταση ζωής των πυρηνικών σταθμών. Ο Βέστερβελε, ηγέτης των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, επισήμανε ότι πρέπει να ελεγχθεί η ασφάλεια των παλαιότερων πυρηνικών σταθμών και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένοι να κλείσουν.

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο κοινοτικός επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Επισήμανε τη Δευτέρα ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος στην ασφάλεια των απαρχαιωμένων πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι σταθμοί αυτοί να κλείσουν, εάν χρειαστεί.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο Έτινγκερ τόνισε ότι η κρίση στο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα άλλαξε τον κόσμο και έθεσε το ερώτημα, τι θεωρείται ασφαλές και διαχειρίσιμο.

Ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ πρόκειται να συγκαλέσει στις αρχές της εβδομάδας μία διάσκεψη των αρμοδίων ευρωπαϊκών αρχών για την πυρηνική ασφάλεια. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κρίση στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα έχει αλλάξει τον κόσμο και έχει θέσει υπό αμφισβήτηση αυτό που μέχρι σήμερα θεωρείτο ασφαλές και διαχειρίσιμο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας, Νικόλαους Μπερλάκοβιτς, ανακοίνωσε ότι θα συζήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, που συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, να εγκρίνουν ένα «τεστ αντοχής των πυρηνικών εγκαταστάσεων».

Εν τω μεταξύ, στην Ινδία ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ έδωσε εντολή να γίνει επανέλεγχος των συστημάτων ασφαλείας όλων των πυρηνικών σταθμών της χώρας.

Το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ινδίας και οι υπηρεσίες του «έλαβαν εντολή να προβούν αμέσως σε νέο τεχνικό έλεγχο όλων των συστημάτων ασφαλείας των πυρηνικών σταθμών μας ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι σταθμοί αυτοί μπορούν να αντέξουν σε τεράστιες φυσικές καταστροφές, όπως τα τσουνάμι και οι σεισμοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου