Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Μήπως σας «πεθαίνουν» τα παπούτσια σας;


Ο καθένας από εμάς διανύει βαδίζοντας στη ζωή του μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Κάθε βήμα που κάνουμε ασκεί στα πόδια μας πιέσεις ίσες με το τριπλάσιο σχεδόν του σωματικού βάρους μας – αν, όμως, το βήμα αυτό
το κάνουμε τρέχοντας, οι πιέσεις φτάνουν στο δεκαπλάσιο. Φανταστείτε, λοιπόν, τι παθαίνουν τα πόδια όταν οι πιέσεις αυτές τους ασκούνται εν όσω ασφυκτιούν στριμωγμένα σε λάθος παπούτσια.
Τα λάθος παπούτσια φαίνεται ότι αποτελούν τον κανόνα μάλλον παρά την εξαίρεση. Η Αμερικανική Ποδιατρική Εταιρεία (APMA) δημοσίευσε προσφάτως στοιχεία που έδειξαν ότι το… 88% των γυναικών φορούν παπούτσια που είναι πολύ μικρά ή στενά για τα πόδια τους, ενώ μελέτη της Εταιρείας Ποδιάτρων (SCP) της Βρετανίας έδειξε πως σχεδόν τέσσερις στις δέκα γυναίκες και δύο στους δέκα άντρες φορούν παπούτσια που τους πονάνε μόνο και μόνο επειδή είναι στη μόδα!
Μοιραία λοιπόν οι οκτώ στις δέκα γυναίκες αλλά και πολλοί άντρες όλων των ηλικιών ταλαιπωρούνται συχνά-πυκνά από τα πόδια τους – με το 19% των ανδρών και το 29% των γυναικών να υποφέρουν καθημερινά και επί χρόνια από πόνο, κάλους, νύχια που αναπτύσσονται προς τα μέσα και άλλα ενοχλήματα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Arthritis & Rheumatism».
Για τους ειδικούς, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: εάν πονάνε ή μας ενοχλούν οπουδήποτε τα πόδια μας όταν φοράμε ένα ζευγάρι παπούτσια, κάτι δεν πάει καλά.
Ποια είναι, όμως, τα παπούτσια που ενοχοποιούνται συνηθέστερα για προβλήματα στα πόδια; Σύμφωνα με την μελέτη της SCP, αν και οι ψηλοτάκουνες γόβες είναι οι πιο γνωστές για την πρόκληση προβλημάτων στα πόδια, αυτά πιο συχνά οφείλονται στα κλειστά παπούτσια δίχως κορδόνια (slip-on) που κάνουν το πόδι να ολισθαίνει προς τα εμπρός και πιέζουν τα δάκτυλα στο πρόσθιο τμήμα τους.
Χειρότερα απ’ όλα, σύμφωνα με την SCP, είναι είναι τα παπούτσια τύπου «μπαλαρίνα», είτε έχουν τακούνι είτε όχι. Τα παπούτσια αυτά όχι μόνο είναι slip-on, αλλά το πρόσθιο τμήμα τους είναι στενό και κοντό, και σταματά λίγο πάνω από τα δάκτυλα, με συνέπεια να μην στηρίζει καθόλου το πάνω μέρος του άκρου πόδα (το κουντεπιέ, δηλαδή).
Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός πως πολλοί φορούν παπούτσια πιο μικρά ή πιο μεγάλα απ’ ό,τι θα έπρεπε – και μάλιστα δίχως να το αντιλαμβάνονται, κατά την κυρία Λοραίην Τζόουνς, εκπρόσωπο της SCP.
Ποια είναι η λύση σε όλ’ αυτά; Η προφανής, κατά την κυρία Τζόουνς: να υποκύπτουμε μεν στην μόδα αλλά μόνο για ειδικές περιστάσεις – για την καθημερινότητά μας, θα πρέπει να επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τα παπούτσια που αγοράζουμε.
Για καθημερινή χρήση, οι μεν γυναίκες πρέπει να επιλέγουν παπούτσια με χαμηλό τακούνι (όχι πάνω από 4 εκατοστά), κλειστά στο πάνω μέρος του άκρου πόδα και με στρογγυλό πρόσθιο τμήμα (το ακριβώς αντίθετο από τις γόβες-στιλέτο, με άλλα λόγια), ενώ οι άντρες πρέπει να προτιμούν παπούτσια με κορδόνια ή στραπς, που επίσης θα είναι στρογγυλά μπροστά.
Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, ο κ. Κρίστοφερ Χαντ, επίσης από την SCP συνιστά να εναλλάσσουν οι γυναίκες τα παπούτσια τους: τη μια μέρα να φορούν ίσια και την άλλη ένα ζευγάρι με λίγο τακούνι.
Η συμβουλή αυτή δεν αφορά μόνον την υγεία των άκρων πόδων, αλλά και των γονάτων, της μέσης και των νεύρων των ποδιών, κατά τον κ. Χαντ. Όπως εξηγεί, μελέτες έχουν δείξει πως η συνεχής χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως αρθρίτιδας, στα γόνατα, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμορφίες των άκρων πόδων και των αστραγάλων, καθώς και σε οσφυαλγία επειδή καταπονούν τους μυς χαμηλά στην πλάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου